«Πλαστό» το μήνυμα παραίτησης του Μεντβέντεφ

«Πλαστό» το μήνυμα παραίτησης του Μεντβέντεφ
Photo: REUTERS

Ένας χάκερ απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό του πρωθυπουργού της Ρωσίας. 

Ένας χάκερ απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter και ανήρτησε σε αυτόν ένα πλαστό μήνυμα, εμφανίζοντάς τον να ανακοινώνει πως παραιτείται.

Το πλαστό μήνυμα έφερε τον Μεντβέντεφ να ανακοινώνει: «Παραιτούμαι. Ντρέπομαι για τις ενέργειες της κυβέρνησης. Λυπάμαι». Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι ο λογαριασμός του καταλήφθηκε.

Ο Μεντβέντεφ γίνεται συχνά στόχος αστεϊσμών στη Ρωσία και αρκετοί τον εμφανίζουν συχνά ως μια μαριονέτα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Χρησιμοποιώντας το υποκοριστικό του ονόματος του Πούτιν, ο χάκερ έγραψε: «Ήθελα να στο πω εδώ και πολύ καιρό, Βόβα! Κάνεις λάθος!».

Όταν ο Μεντβέντεφ είχε παραιτηθεί το 2012 από την προεδρία για να επιτρέψει στον Πούτιν να επιστρέψει για μια τρίτη θητεία στο Κρεμλίνο το 2012, ένα μέρος της μεσαίας τάξης στη Ρωσία είχε εκφράσει ανοιχτά την απογοήτευσή του, ενώ είχαν σημειωθεί μεγάλες διαδηλώσεις στη Μόσχα.

Στο μεταξύ ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του επειδή, όπως είπε, έχει τραυματιστεί και δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του. Ο Βαλέρι Μπολότοφ είναι το δεύτερο υψηλόβαθμο πρόσωπο στην ηγεσία των αυτονομιστών που παραιτείται την τελευταία εβδομάδα.

Την είδηση για την παραίτηση του Μπολότοφ, του αυτοανακηρυχθέντα κυβερνήτη της επαρχίας αυτής της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό δίκτυο Rossiya 24 την ώρα που εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης ανακοίνωνε ότι το τελευταίο 24ωρο στο Λουχάνσκ σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι από αεροπορικές επιθέσεις.

Η περιοχή του Λουχάνσκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία, έχει υπάρξει θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα στους ρωσόφωνους αντάρτες και στις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν να ανακτήσουν τον έλεγχο στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές.

«Κολλημένη» η ρωσική φάλαγγα
Η ρωσική φάλαγγα, αποτελούμενη από 300 περίπου φορτηγά, που κατευθύνεται προς την Ουκρανία, βρισκόταν σήμερα το πρωί στη μεθοριακή περιοχή του Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στη Μόσχα.
«Η φάλαγγα βρίσκεται στην περιοχή του Ροστόφ», δήλωσε από τη Μόσχα ο εκπρόσωπος, ενώ τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου στην επαρχία του Ροστόφ δεν θέλησε να διαψεύσει, αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Η φάλαγγα, που μεταφέρει 1.800 τόνους τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και γεννήτριες , βρισκόταν χθες το βράδυ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βορονέι, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και παρέμεινε αποκλεισμένη τη νύκτα, εξαιτίας της διαμάχης ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα σχετικά με τον τρόπο διανομής της βοήθειας στο ουκρανικό έδαφος.

Η Ουκρανία, όπως και πολλές δυτικές χώρες, υποψιάζεται ότι αυτή η φάλαγγα των φορτηγών που αναχώρησε το πρωί της Τρίτης από στρατιωτική βάση στα περίχωρα της Μόσχας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για μία ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει «παράλογο» αυτό το σενάριο.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία ότι προμηθεύει όπλα στις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας από την έναρξη της κρίσης, πράγμα που αρνείται η Μόσχα.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανθρωπιστική βοήθεια υπό όρους και μετ’ εμποδίων στην Ουκρανία