Πλέον μπορείτε να στέλνετε χρήματα μέσα από την εφαρμογή του WhatsApp

Πλέον μπορείτε να στέλνετε χρήματα μέσα από την εφαρμογή του WhatsApp
epa08186915 (FILE) - The logo of mobile application WhatsApp (C) displayed on a smartphone screen in Taipei, Taiwan, 26 September 2017 (reissued 02 February 2020). WhatsApp announced that it will stop working from 01 February 2020 on iPhones and Android devices running outdated operating systems. Millions of smartphones will no longer be able to run the Facebook-owned messaging service, media reported. EPA/RITCHIE B. TONGO *** Local Caption *** 53792249 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αποστολή χρημάτων μεταξύ μεμονωμένων χρηστών είναι δωρεάν προς το παρόν, χωρίς να επιβαρύνεται από πρόσθετα έξοδα ή προμήθειες. Ωστόσο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν προμήθεια 3,99% για να λάβουν πληρωμές.

Μετά από φημολογία και δοκιμές μηνών, η δημοφιλής εφαρμογή του WhatsApp ενσωματώνει κι επισήμως τις πληρωμές μεταξύ χρηστών για μεμονωμένους χρήστες αλλά και για επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η θυγατρική του Facebook, η συγκεκριμένη δυνατότητα ενεργοποιείται αρχικά για την χώρα της Βραζιλίας και εν συνεχεία θα επεκταθεί και σε άλλες αγορές. Πλέον οι χρήστες της Βραζιλίας μπορούν να στείλουν και να λάβουν χρήματα μέσω της εφαρμογής, με την βοήθεια του Facebook Pay, της υπηρεσίας που έχει λανσάρει ήδη από πέρυσι το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. Να υπενθυμίσουμε ότι η Visa ανακοίνωσε πρόσφατα ότι συνεργάζεται με την Facebook για την ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμών, χρησιμοποιώντας τη Visa Direct, την τεχνολογία push-Payment της εταιρείας και το Visa Cloud Tokenization, την δυνατότητα ασφαλείας της Visa κατά την οποία οι ευαίσθητες πληροφορίες πληρωμής από συναλλαγές αφαιρούνται και μετατρέπονται σε tokens, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και μειώνοντας τα περιττά βήματα για τον καταναλωτή.

Η αποστολή χρημάτων μεταξύ μεμονωμένων χρηστών είναι δωρεάν προς το παρόν, χωρίς να επιβαρύνεται από πρόσθετα έξοδα ή προμήθειες. Ωστόσο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν προμήθεια 3,99% για να λάβουν πληρωμές.

Επί της ουσίας οι χρήστες συνδέουν τον λογαριασμό τους στο WhatsApp με μια κάρτα Visa ή Mastercard, χρεωστική ή πιστωτική από τα παρακάτω πιστωτικά ιδρύματα της Βραζιλίας: Banco do Brasil, Nubank και Sicredi. Παράλληλα, η Cielo, μια εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών, συνεργάζεται με την WhatsApp για την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Ωστόσο όπως διευκρινίζεται το μοντέλο λειτουργίας είναι τέτοιο «που επιτρέπει πολλούς περισσότερους συνεργάτες στο μέλλον».

Οι ψηφιακές πληρωμές του WhatsΑpp πραγματοποιούνται χωρίς να εγκαταλείψετε τη συνομιλία WhatsApp και ολοκληρώνονται με την εισαγωγή ενός εξαψήφιου κωδικού ή με την επαλήθευση της ταυτότητάς των χρηστών μέσω δακτυλικού αποτυπώματος στις έξυπνες κινητές συσκευές. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία, η αποστολή χρημάτων θα είναι τόσο εύκολη όσο η αποστολή ενός μηνύματος, κάτι που κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό την σημερινή εποχή όπου με τον κορονοϊό πρέπει να τηρούνται κοινωνικές αποστάσεις για την προτασία της δημόσιας υγείας.

Τα νέα προκάλεσαν έκπληξη δεδομένου ότι εταιρεία είχε λανσάρει μια δοκιμαστική μορφή της υπηρεσίας στην αγορά της Ινδίας και παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα ξεκινούσε από εκεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ρυθμιστικά προσκόμματα απέτρεψαν το ευρύ λανάρισμα της υπηρεσίας στην Ινδική αγορά η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά του WhatsApp από άποψη αριθμού χρηστών. Η Ινδία έχει 400 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά , αυτή της Βραζιλίας, έχει 120 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες.

Η εφαρμογή ποντάρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη από όταν την εξαγόρασε το Facebook το 2014 έναντι 19 δισ. δολαρίων. Έκτοτε μάλιστα έχει λανσάρει το WhatsApp Business, μια υπηρεσία που επιτρέπει στις ΜμΕ να ποστάρουν καταλόγους και stock links μέσα στην εφαρμογή, ενώ οι διαφημίσεις μέσω Facebook μπορούν να έχουν ένα άμεσο link που παραπέμπει στο WhatsApp.

Με την ενεργοποίηση της δυνατότητας μεταφοράς χρημάτων η εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων που μετρά σήμερα περίπου 2 δισ. χρήστες αποκτά μια ξεκάθαρη εμπορική χροιά, προσφέροντας στους χρήστες όχι απλά το μέσο για να συνομιλούν αλλά και για να συναλλάσσονται. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η εφαρμογή είναι λειτουργική σε κάθε πλατφόρμα και κάθε συσκευή, είτε αυτή είναι iPhone είτε Android. Να θυμίσουμε ότι το αντίστοιχο σύστημα πληρωμών peer-to-peer της Apple, το Apple Pay Cash, είναι διαθέσιμο μόνο μεταξύ των λογαριασμών της Apple.