Πλεονασματικό και τον Ιούνιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πλεονασματικό και τον Ιούνιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Στα 1,4 δισ. ευρώ το πλεόνασμα σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ - Βελτίωση στα ισοζύγια υπηρεσιών και εισοδημάτων.

Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούνιο του 2014 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αυξημένο κατά 53% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013, κυρίως λόγω της ανόδου του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, καθώς και εκείνου των τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βελτίωση σημείωσε και το ισοζύγιο εισοδημάτων. Οι ανωτέρω εξελίξεις αντισταθμίστηκαν μερικώς από την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος. Πάντως, το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,0 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 208 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2013, λόγω της σημαντικής αύξησης των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων καθώς και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των λοιπών αγαθών. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων σημείωσαν άνοδο κατά 17,4%, ενώ αυξήθηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 394 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, αλλά και του ισοζυγίου μεταφορών. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 16,3% αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 13,7%. Παράλληλα, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου των αεροπορικών μεταφορών. Τέλος, το ισοζύγιο «λοιπών» υπηρεσιών σημείωσε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον Ιούνιο του 2013.

Το α΄ εξάμηνο του 2014 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ, κατά 1,3 δισ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του α΄ εξαμήνου του 2013. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων που υπεραντιστάθμισε την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα, η αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, οι οποίες σχεδόν τριπλασιάστηκαν αντιστάθμισαν τη μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών. Η τελευταία οφείλεται στην άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές δεδομένου ότι η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές έμεινε σχεδόν στάσιμη. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 772 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 1,2 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών αλλά και στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους, αυτές αυξήθηκαν κατά 13,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,6%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 396 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 456 εκατ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Και όμως εξάγουμε περισσότερα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουμε