Πλαίσιο: Bγήκε ενισχυμένη μέσα στην πανδημία

Πλαίσιο: Bγήκε ενισχυμένη μέσα στην πανδημία
Οι τρεις πυλώνες που ενίσχυσαν την εταιρεία και οι προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα.

Oι εξελίξεις κατά την περίοδο της καραντίνας ήταν πρωτόγνωρες για όλες τις επιχειρήσεις και εξαίρεση δεν θα µπορούσαν να αποτελέσουν οι εταιρείες τεχνολογίας.  Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, το Πλαίσιο κλήθηκε να διαχειριστεί δεκαπλάσιο αριθµό παραδόσεων, 32.000 κλήσεις την ηµέρα, 7,8 εκατοµµύρια επισκέψεις στο site plaisio.gr και 330.000 παραγγελίες, µέσα σε µόλις δυο-τρεις µέρες από την εκκίνηση του lockdown.

Η εταιρεία κατάφερε να απαντήσει στις προκλήσεις της πανδηµίας, βασιζόµενη στις επενδύσεις που έχει πραγµατοποιήσει, στην ισχυρή εφοδιαστική της αλυσίδα και στην αυτοµατοποίηση σε όλους τους τοµείς.  Από τη γραµµή παραγωγής, µέχρι τις αποθήκες και τη διανοµή, οι προσαρµογές ήταν άµεσες και ευρηµατικές, ακόµα και στη διαχείριση προϊόντων µεγάλου όγκου, όπως οι λευκές συσκευές. Η αυτοµατοποίηση πρωταγωνίστησε σε κάθε διαδικασία, πάντα τηρώντας τα µέτρα ασφάλειας, αλλά και το σεβασµό στις απαιτήσεις των πελατών.

Η Πλαίσιο στηρίχθηκε στην µεγάλη επένδυση ύψους 38 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά τα δύο logistics centers σε Μαγούλα και Μάνδρα Αττικής αντίστοιχα, αλλά και στον ιδιόκτητο στόλο που µετράει 90 φορτηγά και κατάφερε όχι µόνο να αντεπεξέλθει στην εκρηκτική ζήτηση, αλλά και να παραδώσει άµεσα (το 90% των παραγγελιών παραδόθηκαν σε 2-3 µέρες από την ηµέρα καταχώρησης της παραγγελίας).

Παράλληλα κρίσιμη και για την επόµενη µέρα της εταιρείας ήταν οι επενδύσεις σε τεχνολογίες call center, στα οποία απασχολούνται πλέον 240 άτοµα, που επέτρεψαν και επιτρέπουν στο Πλαίσιο να εφαρµόζει µε επιτυχία ένα υβριδικό µοντέλο εργασίας, το οποίο συνδυάζει δουλειά από το γραφείο και το σπίτι και εξυπηρετεί χιλιάδες πελάτες. Ειδικά στην περίοδο του lockdown, η ψηφιακή πλατφόρµα της εταιρείας, για την οποία επενδύθηκαν 1,8 εκατ. ευρώ και δοκιµάστηκε µε επιτυχία στην περίοδο του Black Friday και των Χριστουγέννων, κατάφερε να εξυπηρετήσει την εκρηκτική ζήτηση για online παραγγελίες.

Η Πλαίσιο επενδύει για την επόµενη µέρα στην πολυκαναλική προσέγγιση, µε αιχµή του δόρατος τo ψηφιακό κανάλι, καθώς είναι το µοντέλο που θα επικρατήσει στο µέλλον και η εταιρεία εφάρµοσε από πολύ νωρίς στην Ελληνική αγορά.  Πλέον η βαρύτητα των επενδύσεων πέφτει στο online κοµµάτι, ωστόσο µετά την άρση των µέτρων και τα καταστήµατα κατάφεραν να ανακτήσουν ένα µεγάλο ποσοστό των πωλήσεων. Ειδικά η αγορά των λευκών συσκευών, στην οποία πρόσφατα εισήλθε το Πλαίσιο, βγήκε σχεδόν αλώβητη από την κρίση του COVID-19, µε την εταιρεία να συνεχίζει να επενδύσει στη περαιτέρω ανάπτυξή της.

 

Ζητούμενο επίσης παραµένει για την ευρύτερη αγορά του λιανεµπορίου η ενίσχυση των υποδοµών, των logistics και η επίτευξη οικονοµικών κλίµακας, που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να είναι βιώσιµες στις ιδιαίτερες συγκυρίες που έχουν διαµορφωθεί.

Η διοίκηση της Πλαίσιο αναγνωρίζει ότι η επόµενη µέρα για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολη, µε την οικονοµία να βρίσκεται σε ύφεση λόγω της πανδηµίας και βασικούς τοµείς όπως ο τουρισµός, να δέχονται τις πιο ισχυρές πιέσεις, γεγονός που έχει επιπτώσεις σε όλη την αγορά. Ωστόσο κύριο µέληµα της εταιρείας είναι να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, να δώσει κίνητρα και ευελιξία στους εργαζόµενούς της και να στηρίξει ουσιαστικά την κοινωνία στις πραγµατικές της ανάγκες. Έχοντας υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραµµα 10 εκατ. ευρώ το 2019, η εταιρεία επικεντρώνεται στην περαιτέρω βελτίωση του e-commerce και των υποδοµών της.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.