Πλαίσιο: Στρατηγική ανάπτυξης σε γερά θεμέλια

Πλαίσιο: Στρατηγική ανάπτυξης σε γερά θεμέλια
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Από το 1969 και για 51 χρόνια, το όνομα «Πλαίσιο» έχει ταυτιστεί με την τεχνολογία, την πρωτοπορία και την εξέλιξη.​

Aπό τα 12τ.μ. της Στουρνάρη στα 22.500 τ.µ. του υπερσύγχρονου κέντρου logistics στη Μαγούλα, ο όµιλος έχει διανύσει πάνω από µισό αιώνα λειτουργίας, διαδραµατίζοντας ρόλο «leader» στην ελληνική αγορά, µε 24 καταστήµατα και service points σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 180 εξειδικευµένους τεχνικούς & 1500 εργαζόµενους και τζίρο που ξεπερνά τα 300.000.000 ευρώ.

Φέτος, σε µια περίοδο που η υγειονοµική κρίση προκαλεί ισχυρή υποχώρηση στα µακροοικονοµικά δεδοµένα και αβεβαιότητα, ο Όµιλος Πλαίσιο εξακολουθεί να σηµειώνει καθαρή µεγέθυνση των  εργασιών του.

Η εξαιρετική αυτή πορεία των εργασιών αποδίδεται στην στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθείται στο Πλαίσιο και ιστορικά έχει αποδειχτεί πιο αποτελεσµατική, εµφατικά δε επιβεβαιώθηκε αυτή την περίοδο, εν µέσω πανδηµίας. Ο όµιλος έχει επιλέξει να διατηρεί ένα λογικό αριθµό µεγάλων σε έκταση καταστηµάτων, µε στοχευµένη αύξησή τους, ενώ παράλληλα βασίζεται στις ισχυρές υποδοµές που έχει αναπτύξει και προσδιορίζονται από το τρίπτυχο «logistics – διανοµή – in-house call center».  Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει αξιοπιστία στην παράδοση των προϊόντων και, τελικά, κερδίζει την εµπιστοσύνη των πελατών, υφιστάµενων και νέων.

Για να ενισχύσει την παραπάνω στρατηγική, η Πλαίσιο στηρίχθηκε στην µεγάλη επένδυση ύψους 38 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά τα δύο logistics centers σε Μαγούλα και Μάνδρα Αττικής αντίστοιχα, αλλά και στον στόλο 90 φορτηγών και κατάφερε όχι µόνο να αντεπεξέλθει στην εκρηκτική ζήτηση, αλλά και να παραδώσει άµεσα τα προϊόντα στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown. Η στρατηγική των επενδύσεων, που δηµιουργεί νέες θέσεις εργασίας και στηρίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας, περιλαµβάνει και τις τεχνολογίες call center, στα οποία απασχολούνται πλέον 240 άτοµα, που επέτρεψαν και επιτρέπουν στο Πλαίσιο να εφαρµόζει µε επιτυχία ένα υβριδικό µοντέλο εργασίας, το οποίο συνδυάζει δουλειά από το γραφείο και το σπίτι και εξυπηρετεί χιλιάδες πελάτες.

Ειδικά στην φάση του δεύτερου lockdown, η ψηφιακή πλατφόρµα της εταιρείας, για την οποία επενδύθηκαν 1,8 εκατ. ευρώ δοκιµάστηκε µε επιτυχία στην περίοδο του Black Friday και κατάφερε να εξυπηρετήσει την εκρηκτική ζήτηση για online παραγγελίες.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τα οικονοµικά αποτελέσµατα σε ένα από τα πιο σκληρά εξάµηνα για την επιχειρηµατική Ελλάδα. Η Πλαίσιο εµφάνισε αυξηµένη αξία πωλήσεων σε υψηλό µονοψήφιο ποσοστό (+8,0%), στα € 148,6 εκ. από € 137,5 εκ., βασισµένη στη µεγέθυνση των πωλήσεων µέσω του ηλεκτρονικού καταστήµατος. Τα EBITDA σταθεροποιήθηκαν σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα (+1,5%) και πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ, κυρίως ως συνέπεια της βελτίωσης των χρηµατοοικονοµικών αποτελεσµάτων. Τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 4,3% στα 0,5 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία σηµείωσε σηµαντική ανάκαµψη 85,5% στα 0,3 εκατ. ευρώ.

Εταιρική κοινωνική ευθύνη στην πράξη

Παράλληλα ο Όµιλος δεν σταµατάει να επενδύει στη δηµιουργία προστιθέµενης αξίας για την κοινωνία και την οικονοµία µε στοχευµένες δράσεις. Χαρακτηριστικά η οµάδα εθελοντών του Πλαισίου #plai_sou πρωτοπορεί µε τη δηµιουργία της πρώτης STEM Βιβλιοθήκης σε δηµόσιο σχολείο του Κολωνού Αττικής, σε συνεργασία µε το ερευνητικό εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο ανέλαβε την επιστηµονική επιµέλεια του εγχειρήµατος. Η δράση υλοποιήθηκε µε το συντονισµό του Athens Partnership στο πλαίσιο του προγράµµατος «Υιοθέτησε την πόλη σου» / «Adopt-a-School» του Δήµου Αθηναίων. Η επιτυχία και η βιωσιµότητα της Βιβλιοθήκης STEM διασφαλίζεται µέσα από τα προγράµµατα “‘Ετσι Μαθαίνω Καλύτερα” και “Εργαστήριο ΠΟΙΩ” που υλοποιεί το TUC TIE Lab στον Δήµο Αθηναίων, φροντίζοντας σε συνεργασία µε το Πλαίσιο κάθε λεπτοµέρεια, από την οργάνωση και τη λειτουργία µέχρι την επιµόρφωση εκπαιδευτικών και µαθητών στη χρήση του πρότυπου αυτού χώρου.

Επίσης η Πλαίσιο απέσπασε δύο βραβεία για την Εταιρική Υπευθυνότητα και τη Βιώσιµη Ανάπτυξη από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης. Έχοντας προηγουµένως υποβληθεί σε αξιολόγηση βάσει διεθνών προτύπων, απέσπασε τη Silver διάκριση στο CR Index στη γενική κατάταξη, ως αναγνώριση των ενεργειών της απέναντι στην κοινωνία, την οικονοµία, τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κατά το 2019. Επιπλέον, της απονεµήθηκε και ο έπαινος για τον Πυλώνα Market για την υγιή σχέση της µε τους πελάτες, τους καταναλωτές και τους προµηθευτές.