Πλήρη αποπυρηνικοποίηση συμφώνησαν Κιμ και Μουν

Πλήρη αποπυρηνικοποίηση συμφώνησαν Κιμ και Μουν

Oι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας δήλωσαν πως στοχεύουν να κηρύξουν φέτος τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ των δυο χωρών.

Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, στην ιστορική τους συνάντηση, επιβεβαίωσαν πως κοινός τους στόχος είναι η «ολοσχερής αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, δηλώνοντας παράλληλα πως θα κηρύξουν φέτος το τέλος του Κορεατικού πολέμου.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν, συμφώνησαν να εργαστούν για την «ολοσχερή αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου» και να αναζητήσουν συμφωνία για την εδραίωση «μόνιμης» και «σταθερής» ειρήνης στην χερσόνησο.

Στην κοινή διακήρυξη περιλαμβάνονται επίσης υποσχέσεις για επιδίωξη μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών, παύσης των «εχθρικών πράξεων», μετατροπής των συνόρων σε μια «ζώνη ειρήνης» και αναζήτηση πολυμερών διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

Όπως ανέφεραν οι δυο ηγέτες, θα πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα συνομιλίες προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμφωνίες της συνόδου.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε πως θα δημιουργηθεί διακορεατικό γραφείο επαφής στην Καεσόνγκ, θα υπάρξει κοινή συμμετοχή της Βόρειας και Νότιας Κορέας σε διεθνή αθλητικά γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν επανενώσεις οικογενειών στις 15 Αυγούστου.

Συμφωνήθηκε να «παύσουν παντελώς» όλες οι εχθρικές ενέργειες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και να γίνουν κοινές προσπάθειες για «πρακτική» εξάλειψη του κινδύνου πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης να σταματήσουν όλες τις προπαγανδιστικές μεταδόσεις από την 1η Μαΐου, ενώ τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν και στρατιωτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

Ειδικά για το θέμα της ειρήνευσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σταδιακά στον αφοπλισμό, καθώς οι στρατιωτικές εντάσεις παραμένουν αυξημένες, αλλά και να επιδιώξουν μια σταδιακή μείωση των όπλων καθώς θα χτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών.

Μετά την κοινή ανακοίνωση, ο ηγέτης της Νότιας Κορέας εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας για την σημερινή του απόφαση, τονίζοντας πως «δεν θα ξαναπάμε πίσω».

Από την πλευρά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ευχαρίστησε τον κ. Μουν και τους νοτιοκορεάτες αξιωματούχους για την επιτυχή σύνοδο, τονίζοντας πως η Βόρεια και η Νότια Κορέα είναι «αδέλφια που δεν θα πρέπει να μένουν χωριστά».

Πολλές θετικές αντιδράσεις από όλο τον κόσμο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε τις θετικές εξελίξεις σε μια «ιστορική» σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών σήμερα, λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει τώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση.

«Χαιρετίζω την ανακοίνωση ότι οι δύο Κορέες θα εργαστούν προς μια ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωση.

«Αυτή η ιστορική σύνοδος κορυφής δεν αποτελεί από μόνη της το τέλος…Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να εργάζεται με τους διεθνούς εταίρους μας για να εφαρμόσει αυστηρά τις ισχύουσες κυρώσεις έως την ώρα που η Βόρεια Κορέα θα μετατρέψει τις δεσμεύσεις της σε συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» τη συνάντηση ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν, υπογραμμίζοντας πάντως ότι μένουν πολλά να γίνουν.

«Είναι ένα πρώτο βήμα. Είναι ενθαρρυντικό, όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει πολλή δύσκολη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε επίσης τη συνάντηση των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα ακολουθήσουν «συγκεκριμένες δράσεις».

«Θέλω να χαιρετίσω αυτό το θετικό βήμα προς μια συνολική επίλυση πολλών ζητημάτων που αφορούν τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «ειλικρινείς συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας». «Ελπίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα δεσμευθεί σε συγκεκριμένες δράσεις απ’ αυτή τη συνάντηση και μέσω μιας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.

Στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να διευκολύνει τη συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, μεταξύ άλλων και στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.