Πλήρωσε 28 εκατ. δολάρια για την πτήση με τον Μπέζος, τελικά όμως έχει κάτι καλύτερο να κάνει

Πλήρωσε 28 εκατ. δολάρια για την πτήση με τον Μπέζος, τελικά όμως έχει κάτι καλύτερο να κάνει
epa02939970 Jeff Bezos, CEO of Amazon.com, speaks during a press conference where he unveiled four new Kindle devices including the new Amazon tablet, the Amazon Fire, in New York, New York, USA, on 28 September 2011. Industry experts are expecting the Fire to directly compete with the Apple iPad. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μυστηριώδες πρόσωπο θα πετάξει σε μελλοντική πτήση λόγω «προβλήματος στο πρόγραμμά του».

Ο υποψήφιος τουρίστας του διαστήματος που πλήρωσε 28 εκατομμύρια δολάρια για μια θέση στην ιστορική διαστημική πτήση του Τζεφ Μπέζος ενημέρωσε ότι τελικά δεν θα μπορέσει.

Η Blue Origin του Μπέζος επιβεβαίωσε ότι ο εκατομμυριούχος που νίκησε τη θέση σε φιλανθρωπική δημοπρασία δεν είναι ο 18χρονος Ολλανδός Όλιβερ Ντέμαν που ανακοινώθηκε ότι θα συμμετάσχει στο εγχείρημα στις 20 Ιουλίου. Ο νεαρός επιλέχθηκε από την εταιρεία όταν ο νικητής ανέβαλε την πτήση του για το μέλλον.

Στις 20 Ιουλίου, ο Μπέζος, ο αδελφός του Μαρκ, ο Ντέμαν και η θρυλική αεροπόρος Ουάλι Φανκ θα γίνουν οι πρώτοι επιβάτες του υποτροχιακού σκάφους New Shepard, το οποίο θα ανέβει κατακόρυφα σε ύψος λίγο μεγαλύτερο από τη «γραμμή Κάρμαν» στα 100 χιλιόμετρα, το επίσημο όριο του Διαστήματος όπως αναγνωρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Αεροναυτικής.

Η εταιρεία του Μπέζος θα πετάξει έτσι πολύ ψηλότερα από την πτήση της Virgin Galactic που μετέφερε τον ιδρυτή της Ρίτσαρντ Μπράνσον σε ύψος περίπου 90 χιλιομέτρων, κάτω από τη γραμμή Κάρμαν αλλά πάνω από το όριο του Διαστήματος όπως αναγνωρίζεται από τη NASA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες.

Για περίπου τέσσερα λεπτά, οι τέσσερις επιβάτες του αυτόνομου σκάφους της Blue Origin θα νιώσει την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας, πριν το New Shepard επιστρέψει κατακόρυφα στο κέντρο εκτοξεύσεων της εταιρείας στο Τέξας.

Στην πέμπτη διαθέσιμη θέση υποτίθεται ότι θα καθόταν το μυστηριώδες πρόσωπο που πλήρωσε 28 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία της Blue Origin, ποσό που θα μοιραστεί σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Τελικά ο νικητής θα πετάξει σε μελλοντική πτήση λόγω «προβλήματος στο πρόγραμμά του», είπε η Blue Origin στο CNBC.

Στη θέση του θα βρεθεί ο απόφοιτος λυκείου Όλιβερ Ντέμαν, γιος του Τζόες Ντέμαν, διευθύνοντος συμβούλου μεγάλης εταιρείας που πλήρωσε αδιευκρίνιστο ποσό για να στείλει στο διάστημα το βλαστάρι του. Ο Όλιβερ πάντως διαθέτει δίπλωμα πιλότου. «Μεταφέραμε τον Ντέμαν πιο ψηλά στη λίστα όταν η θέση έγινε διαθέσιμη» είπε η Blue Origin.

Παραμένει άγνωστο αν ο φόβος ήταν αυτό που οδήγησε τον κινητή της δημοπρασίας να αναβάλει την πτήση του. Είναι η πρώτη φορά που το σκάφος εκτοξεύεται με επιβάτες, έχει πραγματοποιήσει όμως πάνω από 12 αυτόνομες πτήσεις χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Ο Ντέμαν είναι 18 ετών και η Ουάλι Φανκ 82, κάτι που σημαίνει ότι η ιστορική πτήση θα καταρρίψει τα ρεκόρ του νεαρότερου και γηραιότερου ανθρώπου στο διάστημα.