Πλειστηριασμοί: Ρύθμιση με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας

Πλειστηριασμοί: Ρύθμιση με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας

Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στην προστασία της πρώτης κατοικίας για αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν.

Η κυβέρνηση επανεξετάζει τη στρατηγική της ενόψει των επαφών με την τρόικα, που θα συνεχιστούν μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπου εξετάστηκαν όλα τα «καυτά» ζητήματα.

Για το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η κυβέρνηση, βρεθεί δεν βρεθεί λύση, θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αλλιώς αίρεται αυτομάτως το καθεστώς προστασίας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, δήλωσε πως η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της προστασίας μόνο αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη και ότι για τον ίδιο λόγο βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τις ελληνικές αρχές. Κατά τον Ο’ Κόνορ, το ζήτημα των πλειστηριασμών πρέπει να ρυθμιστεί κατά τέτοιο τρόπο που να μην υπάρχουν περιθώρια κατάχρησης, όπως συμβαίνει με το σύστημα που ισχύει και έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν να δανείσουν την πραγματική οικονομία.

Στουρνάρας: «Να κλείσουμε τα προαπαιτούμενα πριν το Eurogroup»

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε επίσης ότι δεν προβλέπεται επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Ο Ο’ Κόνορ ανέφερε ακόμα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά και ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα.

Όπως έγινε γνωστό επίσης ο κ. Ρεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, για τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας και ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο.

Μπαρόζο: «Μεγάλο θάρρος από την Ελλάδα»
Με «μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα» αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τις ειδικές προκλήσεις που παρουσιάστηκαν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της για έξοδο από την κρίση.

Μιλώντας σε συνέδριο για τον τουρισμό στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν υπάρχει, πλέον, υπαρξιακή απειλή για το ευρώ και υποστήριξε ότι τώρα οικοδομείται μία Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισορροπημένη, πιο ανταγωνιστική και πιο ανθεκτική στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Fitch: «B- με σταθερές προοπτικές» για την Ελλάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο.

Ο κ. Σταϊκούρας, παραθέτοντας τις θετικές ενδείξεις που επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις, η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία και γενικότερα το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.