Πλειστηριασμούς «εδώ και τώρα» ζητούν οι θεσμοί

Πλειστηριασμούς «εδώ και τώρα» ζητούν οι θεσμοί

Πίεση για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ασκούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρά τα θετικά μηνύματα των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον για την πορεία της αξιολόγησης.

Πίεση για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου ασκούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι, παρά τα θετικά μηνύματα από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για την πρόοδο της αξιολόγησης και την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, τονίζουν ότι το θέμα των πλειστηριασμών και της ασφάλειας των συμβολαιογράφων μπορεί να δυναμιτίσει την αξιολόγηση.

«Οι πλειστηριασμοί πρέπει να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου και να διεξαχθούν σε όλη τη χώρα αλλιώς η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί», δηλώνουν στην Καθημερινή αρμόδιοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Οι ίδιοι μάλιστα τονίζουν πως αναμένουν να δουν τους πλειστηριασμούς «να συμβαίνουν σε όλες τις τράπεζες και σε όλη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις», ενώ συγχρόνως επισημαίνουν ότι, «αν η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους, θα βρει τον τρόπο να το πετύχει. Αν θέλουν να σταματήσουν τη βία μπορούν να τη σταματήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν «όλα τα μέτρα, ώστε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να μην κρύβονται πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων».

Το γεγονός ότι έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν το θέμα είναι ότι στη χθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι πλειστηριασμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Με δεδομένο, όπως είπε, ότι έχει προβλεφθεί «η προστασία της πρώτης κατοικίας έως τις 300.000 ευρώ εμπορικής αξίας, το να προστατεύουμε πλειστηριασμούς ακινήτων εμπορικής αξίας 500 χιλ. ή 1 εκατ. ευρώ δεν είναι υπερασπίσιμο και δεν έχει κοινωνικό χαρακτήρα». «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα και ενόψει των stress tests».

Ορόσημο σε κάθε περίπτωση αποτελεί η 29η Νοεμβρίου που θα πρέπει να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς. Έως τότε θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί το αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία των συμβολαιογράφων που συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κάτι που προϋποθέτει την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.