Πληθαίνουν τα «red flags» για την παγκόσμια οικονομία  

Πληθαίνουν τα «red flags» για την παγκόσμια οικονομία  
epa08111653 A Thai investor reacts as he monitors an indicator board showing mainly red signs of falling shares prices data at a stock brokerage in Bangkok, Thailand, 08 January 2020. The Stock Exchange of Thailand (SET) main index fell 26.16 points or 1.65 percent at the midday trading session. The Thai stocks index plunged as investors took fright on an escalating tensions over armed conflict between the USA and Iran after Iranian forces launched missiles to attack two bases housing the US forces in Iraq. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά από την παγκόσμια οικονομία», λέει η Moody’s.

Ισχυρά σήματα επιβράδυνσης εκπέμπει η παγκόσμια οικονομία, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας μετά την Covid εξασθενεί και ο ταλαιπωρημένος βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας απειλεί να φέρει την Ευρώπη σε κατάσταση ύφεσης.

Αυτές οι αδυναμίες αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο καθώς η ακόμα ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ δέχεται πιέσεις από τη σοβούσα τραπεζική κρίση, καθώς και από τη διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για το ανώτατο όριο του χρέους.

Η υπουργός Οικονομικών Jane Yellen προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει» για να αποφευχθεί η καταστροφή. Τα τελευταία δεδομένα υποδηλώνουν ότι βασικά μέρη του θετικού σεναρίου για ένα παγκόσμιο pickup δεν λειτουργούν όπως ελπίζαμε.

Η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας έχει ξεμείνει από καύσιμα – ενώ ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη δεν είναι αρκετός για να αναζωογονήσει τη βιομηχανική βάση της Γερμανίας. «Η αισιοδοξία για ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στην αρχή του έτους έχει σαφώς δώσει τη θέση της στον ρεαλισμό ή απλώς στην απογοήτευση», σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, παγκόσμιο επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Κίνα και η Ευρώπη ήδη χάνουν τη δυναμική τους ξανά, και με όλα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν φαίνεται να είναι καλύτερο».

Τι λέει το Bloomberg Economics…

«Ένας ανάμεικτος σάκος οικονομικών δεδομένων έδειξε αδυναμία σε ό,τι αφορά την Κίνα και την ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία. Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι ανθεκτικές. Η άποψή μας είναι ότι τα άσχημα νέα σχετικά με την ανάκαμψη της Κίνας θα έχουν κάποια δυναμική.

Επίσης, οι αυξήσεις της Fed, οι χρεοκοπίες των τραπεζών που ενισχύουν την πιστωτική σύσφιξη και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το ανώτατο όριο του χρέους, μπορεί να ανατρέψουν το τοπίο…» αναφέρει ο οικονομολόγος του Bloomberg, Tom Orlik.

Τα κινεζικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 16 Μαΐου έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις αυξήθηκαν με πολύ βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο τον Απρίλιο. Το ποσοστό ανεργίας για τους νέους εκτινάχθηκε στο 20,4%!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Save the Day»

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η επανεκκίνηση της Κίνας δεν αυξάνει την παγκόσμια ζήτηση όπως περίμεναν πολλοί, δήλωσε ο Hao Hong, επικεφαλής οικονομολόγος στο Grow Investment Group.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία στον τομέα των ακινήτων και στα βιβλία παραγγελιών των εξαγωγέων της Κίνας δεν θα ενισχύσει το κλίμα. «Χρειαζόμαστε τον Κινέζο καταναλωτή για να σώσει τη μέρα», είπε ο Hong. Στη Γερμανία, η επενδυτική εμπιστοσύνη μειώθηκε για τρίτο μήνα, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για ύφεση. Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW έπεσε στο -10,7 τον Μάιο από 4,1 τον Απρίλιο.

Ακόμη και πριν από αυτό, μια απροσδόκητα μεγάλη πτώση στη βιομηχανική παραγωγή είχε προκαλέσει ανησυχία ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης μπορεί να έχει ήδη πέσει σε ύφεση. Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιέκοψε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τον περασμένο μήνα, προβλέποντας επέκταση 2,8% φέτος και 3% το 2024.

Την Τρίτη, το Ταμείο προειδοποίησε ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική και η προσαρμογή σε υψηλότερες τιμές ενέργειας επιβαρύνουν τη Γερμανία. Αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη «θα παραμείνει κοντά στο μηδέν το 2023» προτού ενισχυθεί σταδιακά τα επόμενα τρία χρόνια.

Ενώ η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να αψηφά τις προβλέψεις για ύφεση –οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες επιμένουν – οι αντίθετοι άνεμοι δημιουργούνται. Η αποτυχία αρκετών περιφερειακών τραπεζών δυσχεραίνει την πρόσβαση σε πιστώσεις για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οι έρευνες των οικονομολόγων αναφέρουν πιθανότητα 65% για ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δύσκολη χρονιά»

Εφόσον η παγκόσμια οικονομία παραπαίει, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, σύμφωνα με τον Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγο της Moody’s Analytics.

Οι περισσότερες νομισματικές αρχές πλησιάζουν στο τέλος των κύκλων σύσφιξης, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, είπε – ενώ οι ισχυρές αγορές εργασίας και τα οικονομικά των νοικοκυριών θα βοηθήσουν να υπάρξει μια αντίσταση στην ανάπτυξη. «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά από την παγκόσμια οικονομία», είπε ο Zandi.

«Αλλά με κάποια εύλογα καλή χάραξη πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, θα αποφύγουμε την ύφεση».

Οι επενδυτές ανησυχούν ήδη για τις προοπτικές, με το κλίμα μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων να είναι το πιο bearisth φέτος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America Corp.

Οι traders στοιχηματίζουν ότι μια επιβράδυνση θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, να μειώσουν τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Οι αγορές των swaps υποδεικνύουν περικοπές 50 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο στο επιτόκιο αναφοράς της Fed, το οποίο τώρα κυμαίνεται από 5% έως 5,25%.

Μπορεί να έρθουν πιο ζοφερές οικονομικές ειδήσεις, με προειδοποιήσεις από τους κατασκευαστές να υποδεικνύουν πιέσεις που εξακολουθούν να αυξάνονται, δήλωσε η Janet Mui, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στη Brewin Dolphin.

«Οι εταιρείες αναφέρουν ότι οι παραγγελίες επιβραδύνονται», είπε. «Η επιβράδυνση της αύξησης των εξαγωγών της Κίνας είναι ενδεικτική της παγκόσμιας ζήτησης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg