Ποδόσφαιρο, ΑΕΠ και 8,4 εκατ. λίτρα μπύρα: Μπορεί το Euro 2024 να τονώσει την οικονομία της Γερμανίας;

Ποδόσφαιρο, ΑΕΠ και 8,4 εκατ. λίτρα μπύρα: Μπορεί το Euro 2024 να τονώσει την οικονομία της Γερμανίας;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια διαθέσιμα εισιτήρια για τη διοργάνωση των τεσσάρων εβδομάδων.

Τις ευκαιρίες που μπορεί να «γεννήσει» το Euro 2024 της UEFA που διεξάγεται στα γήπεδα της Γερμανίας από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου ως προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναλύει το Reuters.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η Γερμανία αναμένει καταναλωτική ώθηση από όλους τους οπαδούς που θα πίνουν μπύρα και θα μένουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,3% περίπου φέτος, πιο αργά από άλλες μεγάλες βιομηχανικές χώρες.

Ποιος προσδοκά αύξηση του τζίρου;

Υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια διαθέσιμα εισιτήρια για τη διοργάνωση των τεσσάρων εβδομάδων. Οι χώροι φιλοξενίας Βερολίνο, Μόναχο, Κολωνία, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Γκελζενκίρχεν, Αμβούργο, Λειψία και Στουτγάρδη μπορούν να περιμένουν μεγάλη προσέλευση εγχώριων και ξένων επισκεπτών.

«Οι άνθρωποι είναι πιο δραστήριοι όταν πρόκειται να ταξιδέψουν, για παράδειγμα πηγαίνοντας σε μεγάλες εκδηλώσεις και συναυλίες διεθνών αστέρων», δήλωσε ο Νόρμπερτ Κουντς, διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Συνδέσμου Τουρισμού (DTV).

«Θα μπορούσε κάλλιστα το 2024 να είναι μια νέα χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στη Γερμανία, επίσης χάρη στους πολλούς ενθουσιώδεις οπαδούς του ποδοσφαίρου που θέλουν να ζήσουν ζωντανά αυτό το γεγονός».

Οι ζυθοποιίες μπορούν επίσης να αναμένουν ώθηση

«Μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στο παρελθόν έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια του τουρνουά πίνεται περισσότερη μπύρα από ό,τι συνήθως τις καλοκαιρινές εβδομάδες» είπε ο Χόλγκερ Άιχελε της Γερμανικής Ένωσης Ζυθοποιών.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ της FIFA το 2006 που φιλοξενήθηκε και στη Γερμανία, οι πωλήσεις μπύρας αυξήθηκαν κατά περίπου 5% πριν και κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο, καθώς το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη βιομηχανία μπύρας, με τις πωλήσεις στη χώρα να μειώνονται κατά 4,5% στα 8,4 δισεκατομμύρια λίτρα, συνεχίζοντας μια μακροχρόνια πτωτική τάση, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Η καταναλωτική ζήτηση

«Η εμπειρία από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 δείχνει ότι τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα δεν είναι οικονομικά πυροτεχνήματα» υποστήριξε ο Μίχαελ Γκρόμλινγκ του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW).

Πολλοί καταναλωτές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το τουρνουά ως ευκαιρία για να αγοράσουν μια νέα τηλεόραση ή να πιουν μια επιπλέον μπύρα.

«Αλλά εξοικονομούν χρήματα από αλλού: bratwurst αντί για εστιατόριο, μια τηλεοπτική βραδιά αντί για σινεμά. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτικές δαπάνες δεν αυξάνονται απαραίτητα, αλλά μάλλον μετατοπίζονται» πρόσθεσε ο Γκρόμλινγκ.

Οι οικονομολόγοι της Commerzbank λένε ότι η οικονομία θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο -που περιλαμβάνει το πρώτο μισό του τουρνουά- μετά την ανάπτυξη κατά 0,2% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Οι λιανικές πωλήσεις θα μπορούσαν να λάβουν καταναλωτική ώθηση εάν η γηπεδούχος ομάδα τα πάει καλά στο γήπεδο, σημείωσε εκπρόσωπος της βιομηχανικής ένωσης HDE.

«Μόνο αν η γερμανική εθνική ομάδα επιβιώσει στην πρώτη φάση του τουρνουά μπορεί να επωφεληθεί και το καταναλωτικό αίσθημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος. Τα παντοπωλεία τείνουν να τα πηγαίνουν καλά κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς οι φίλαθλοι εφοδιάζονται με ποτά και τρόφιμα ενώ παρακολουθούν μαζί.

Η Airbnb αναμένει ότι το Euro θα δώσει πρόσθετη ώθηση στην ενοικίαση διαμερισμάτων διακοπών.

Ο έμπορος διαφημιστικών χώρων Stroeer αναμένει επίσης ώθηση, όπως και ο κατασκευαστής αθλητικών ειδών Adidas. Η ηγέτιδα της παγκόσμιας αγοράς Nike έχει εννέα ομάδες υπό συμβόλαιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Adidas έξι και η Puma τέσσερις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com