Ποδόσφαιρο έναντι οικονομίας

Ποδόσφαιρο έναντι οικονομίας

Ο τζόγος της «στρογυλλής Θεάς» και η αγορά ομολόγων - Που είναι τελικά ασφαλέστερο να «ποντάρει» κανείς; 

Από τη Wall Street έως τις παραλίες του Ρίο ντε Τζανέιρο, το επίκαιρο ερώτημα είναι ένα: που είναι τελικά ασφαλέστερο να «ποντάρει» κανείς; Στα κρατικά ομόλογα ή στην μπάλα;

Αν και εντελώς ανόμοια, αμφότερα αποδεικνύονται απρόβλεπτα. Οι γνώμες των ειδικών διίστανται, αναλόγως το πεδίο. Όμως, όπως παρατηρεί και το περιοδικό Time, φαίνεται ότι όσοι στοιχηματίζουν στην «στρογγυλή Θεά» κάνουν τελικά πιο έξυπνες κινήσεις από τους αγοραστές κρατικών ομολόγων…

Στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, η Αργεντινή είναι κορυφή -έχει άλλωστε τον Μέσι! Εξ’ αρχής οι στοιχηματζήδες στο Λας Βέγκας έδιναν στην εθνική ομάδα της πιθανότητες 4 προς 1 να νικήσει (και) αυτό το Μουντιάλ, με επικρατέστερο, κατά τους bookers, αντίπαλο τη Βραζιλία.

Στην οικονομία της Αργεντινής, αντίθετα, κανείς δεν θα στοιχημάτιζε, εκτός από τους κερδοσκόπους, καθώς το Μπουένος Άιρες κινδυνεύει να βάλει αυτογκόλ στο οικονομικό πεδίο, «φλερτάροντας» με μία νέα χρεοκοπία. Κοντολογίς, από οικονομικής πλευράς η χώρα είναι τόσο πετυχημένη, όσο είναι στο ποδόσφαιρο τα… νησιά Φερόε!

Όταν άρχισαν οι αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, η απόδοση του 10ετους ομολόγου της Αργεντινής ήταν στο 13% – σε ύψη που από τους φιλανίστ αντιπάλους πλησίαζε μόνον η Νιγηρία.

Καθώς όμως το Μουντιάλ οδεύει πια προς την τελική φάση του -προς μεγάλη ικανοποίηση όσων έχουν τζογάρει στην αργεντίνικη εθνική ομάδα- η απόδοση σημείωσε τις τελευταίες ημέρες πτώση, φθάνοντας προχθές σε χαμηλό τριετίας, καθώς οι φήμες οργιάζουν ότι η κυβέρνηση της προέδρου Κίρχνερ θα καταλήξει τελικά, μέσω διαπραγμάτευσης, σε συμφωνία με τους κατόχους μη αναδιορθρωμένων ομολόγων.

Ακόμη πάντως κι εάν η Αργεντινή θεωρηθεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα όπου «οι επενδυτές θα έπρεπε να πάρουν κίτρινη κάρτα», παρατηρεί το Time. Κι αυτό γιατί «η επιδίωξή τους για αποδόσεις τους οδηγεί σε πιο τρελές συμπεριφορές στις αγορές, απ΄ότι αυτές που καταγράφονται στον χώρο των γηπέδων».

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία. Αρχικά, η εθνική ομάδα της συγκέντρωνε 20 προς 1 πιθανότητες να κερδίσει το Μουντιάλ, μέχρι οι απαισιόδοξες προβλέψεις τελικά να επιβεβαιωθούν στο παιχνίδι με την Ουρουγουάη.

Η οικονομία της εν τω μεταξύ έχει πολύ χειρότερη εικόνα από αυτή που παρουσίασαν οι Azzurri. Παρ’ όλα αυτά, η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων είναι -αψυχολόγητα κατά τους περισσότερους αναλυτές- μόλις 2,83%, λίγο υψηλότερα τα αμερικανικά, που είναι στο 2,64%! Κι εάν κρίνει κανείς από την πορεία -ποδοσφαιρική και οικονομική- μεταξύ ορισμένων χωρών, κυρίως του ευρωπαϊκού νότου, τότε «φαίνεται πως οι τζογαδόροι του ποδοσφαίρου έχουν καλύτερη μνήμη από τους επενδυτές», σχολιάζει το αμερικανικό περιοδικό.

Δείτε π.χ. τι γίνεται με τις αποδόσεις Ισπανίας και Βραζιλίας. Τα βραζιλιάνικα 10ετη είναι στο 4,22% και της Ισπανίας στο 2,76%, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της πρώτης ανήκει στις αναδυόμενες και της δεύτερης σε αυτές που έχουν πάρει την κατιούσα.

Η μοναδική πάντως χώρα στην οποία οι παντώς τύπου… τζογαδόροι δείχνουν να συμφωνούν σε λογική και προτιμήσεις είναι μία ευρωπαϊκή: η Γερμανία. Σήμερα, είναι η ισχυρότερη οικονομία στην ΕΕ. Σε αυτό το Μουντιάλ, η ομάδα της σκίζει.

Κι εάν τελικά βγουν κάποια από τα ποδοσφαιρικά προγνωστικά σωστά, τότε δεν αποκλείεται στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου να δούμε να αναμετρώνται από μία τις καλύτερες (γερμανική) και μία από τις χειρότερες (αργεντίνικη) οικονομίες στον πλανήτη

Διαβάστε ακόμη:

Από το ψηλό βάθρο στα αθλητικά… «Τάρταρα»

H Adidas «πάει ταμείο» στη Βραζιλία

Μια διαφορετική συμφωνία για τον Νεϊμάρ

Οι… «παράξενοι» του Μουντιάλ

Τα αεροπλάνα του Μουντιάλ

Τα δέκα «αγαπημένα» ποδοσφαιρικά αστέρια των χορηγών