H Adidas «πάει ταμείο» στη Βραζιλία

H Adidas «πάει ταμείο» στη Βραζιλία

Ρεκόρ πωλήσεων της επίσημης μπάλας, αλλά και της εμφάνισης της Εθνικής Γερμανίας. Οι επιδόσεις των άλλων χορηγών.

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών είναι η μοναδική στον τομέα της που ανήκει στον σκληρό πυρήνα των FIFA Partners, δηλαδή των βασικών και μεγαλύτερων χορηγών του τουρνουά (οι υπόλοιπες είναι Coca-Cola, Sony, Hyundai-KIA, Emirates και Visa). Οι έξι εταιρείες μαζί έδωσαν στη FIFA μόνο για το 2014 $730 εκατ. για το δικαίωμα να διαφημίζονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά τι παίρνουν ως αντάλλαγμα;

Σύμφωνα με τον CEO της Adidas Herbert Heiner, η γερμανική εταιρεία αναμένεται φέτος να ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 2 δισ. ευρώ σε έσοδα μόνο για το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι 14 εκατ. μπάλες Brazuca που θα πουληθούν σε όλο τον κόσμο, αλλά και η επίσημη φανέλα της εθνικής Γερμανίας που αναμένεται να πουλήσει 2 εκατ. κομμάτια. Μαζί με τις φανέλες της Αργεντινής, του Μεξικού και της Κολομβίας, ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στα 8 εκατομμύρια.

Ο μεγάλος ανταγωνιστής της Adidas σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Nike. Η αμερικανική εταιρεία δεν είναι επίσημος χορηγός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως υποστηρίζει δέκα ομάδες του τουρνουά (Βραζιλία, ΗΠΑ κ.ά) και εκμεταλλεύεται στο έπακρο όλες της τις διαφημίσεις για να προβάλλει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς χωρίς… να το αναφέρει πουθενά, αφού δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Το ποδόσφαιρο είναι το μοναδικό άθλημα που η Nike δεν έχει υποσκελίσει την Adidas σε χορηγίες και έσοδα. Τα έσοδά της από τον συγκεκριμένο τομέα είναι 1,46 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Budweiser. Η αμερικανική εταιρεία μπύρας έχει το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης σε όλα τα στάδια του Μουντιάλ. Όμως στη Βραζιλία η κατανάλωση αλκοόλ σε αθλητικούς χώρους απαγορεύεται αυστηρά εδώ και 11 χρόνια. Η εταιρεία και η FIFA πίεσαν ώστε να ψηφιστεί ο λεγόμενος «νόμος Budweiser» για την προσωρινή άρση της απαγόρευσης και, φυσικά, μίλησε το χρήμα. Η μπύρα ρέει ελεύθερη στα βραζιλιάνικα γήπεδα μέχρι και το τέλος του τουρνουά.

Τέλος, η πιο παράξενη ιστορία είναι αυτή της Beats. Τα δημοφιλή ακουστικά της εταιρείας που ίδρυσε ο ράπερ Dr Dre και αγόρασε πρόσφατα η Apple, είναι από τα αγαπημένα των αθλητών και τα βλέπει κανείς οπουδήποτε (ο Νεϊμάρ φορά συνεχώς ένα ζευγάρι στα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας), εκτός από τα στάδια. Η FIFA απαγορεύει αυστηρά τη χρήση τους από τους αθλητές λόγω της επίσημης χορηγίας από τη Sony.

Διαβάστε ακόμη: 

Τα T-shirt της Adidas για το Μουντιάλ «σκανδαλίζουν» τη Βραζιλία

Η Βραζιλία δεν είναι μόνο σάμπα και Μουντιάλ

Το παιχνίδι κυριαρχίας της Nike στο Παγκόσμιο Κύπελλο