Ποιες χώρες πλήττονται τουριστικά από τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς; – Έως και 75% οι ακυρώσεις ταξιδιών

Ποιες χώρες πλήττονται τουριστικά από τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς; – Έως και 75% οι ακυρώσεις ταξιδιών
DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - APRIL 09: The Address Burj Dubai sits along the 30-acre manmade Burj Khalifa Lake and next to the Dubai Mall (L) on April 9, 2014 in Dubai, United Arab Emirates. The 63-story building houses the 5-star Lake Hotel and private residences. (Photo by Scott Olson/Getty Images) Photo: AFP
Η ζήτηση ταξιδιών προς τη Μέση Ανατολή μπορεί να επεκταθεί πέρα από την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών.

Οι χώρες που βρίσκονται κοντά στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη έχουν ήδη δεχθεί σημαντικό πλήγμα σε όρους ταξιδιωτικής κίνησης, εν μέσω του πολέμου μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς που μαίνεται από τις 7 Οκτωβρίου στη Μέση Ανατολή.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες υποστηρίζουν πως ο πόλεμος επηρεάζει σημαντικά την τουριστική ζήτηση σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Τουρκία.

Ακυρώσεις πτήσεων

Σύμφωνα με το Reuters, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους στο Ισραήλ ενώ σημαντικές εταιρείες κρουαζιέρας έχουν αλλάξει τα δρομολόγια τους για να αποφύγουν και τις γειτονικές χώρας.

Οι κρατήσεις πτήσεων προς την Αίγυπτο έχουν μειωθεί κατά 26% σε ετήσια βάση, προς την Ιορδανία κατά 49% και προς τον Λίβανο κατά 74% από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την εταιρεία έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων ForwardKeys.

Το ισπανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Essentialist δήλωσε ότι έχει ακυρώσει το 75% των ταξιδιών στην εκτεταμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορειοανατολικής Αφρικής.

Αλλαγές στα δρομολόγια κρουαζιέρας

Η Norwegian Cruise Line γνωστοποίησε στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα πως καταγράφει αύξηση των ακυρώσεων και επιβράδυνση των κρατήσεων στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά για βραχυπρόθεσμες διανομές, ενώ και η Royal Caribbean έχει αλλάξει τα δρομολόγια της για το 2024, αποφεύγοντας τα λιμάνια του Ισραήλ.

Στα ξενοδοχεία

Η αμερικανική startup ξενοδοχειακών κρατήσεων @Hotel έχει καταγράψει πτώση 705 στις νέες κρατήσεις στην περιοχή, με πάνω από το 40% των ταξιδιών στην Αίγυπτο για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να έχουν ακυρωθεί στην πλατφόρμα της εταιρείας. Παράλληλα, η @Hotel ανέφερε πως έχουν διπλασιαστεί οι ακυρώσεις για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους σε Τουρκία και Κύπρο.

Η Marriott International σημειώνει πως η ζήτηση έχει εξασθενήσει και έχει αρχίσει να βλέπει κάποιες ακυρώσεις για τα 27 ξενοδοχεία της στο Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η επίδραση της σύγκρουσης στη ζήτηση ταξιδιών προς τη Μέση Ανατολή μπορεί να επεκταθεί πέρα από την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, ακόμη και μόνο στις γειτονικές χώρες.

«Η εταιρεία μας έχει μια πτήση τσάρτερ από τη Νορβηγία προς το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου και για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες από τώρα δεν έχουμε νέες κρατήσεις», δήλωσε ο Καλίντ Ιμπραχίμ, συνιδρυτής της Middle East Travel Alliance, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες διαχείρισης προορισμών που συνδέουν ταξιδιωτικά γραφεία και τοπικούς παρόχους.

Περίπου το 40% των ταξιδιών στην Ιορδανία έχει ακυρωθεί, το 20% στην Αίγυπτο, το 15% στο Ομάν και το 10% στα ΗΑΕ, είπε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com