Μέση Ανατολή: Μαίνονται οι μάχες – Η ΕΕ αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ

Μέση Ανατολή: Μαίνονται οι μάχες – Η ΕΕ αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ
epa10959727 Smoke rises following Israeli air strikes in the northern Gaza Strip, 05 November 2023. More than 9,700 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the IDF and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους αμάχους που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν.

Συνεχίζονται οι άγριες μάχες μαίνονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έκοψε στα δύο, καθώς έχει σκοπό να «αφανίσει» το κέντρο διοίκησης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αψηφώντας τις ολοένα πιο πιεστικές εκκλήσεις να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Πλήττουμε τη Χαμάς και προωθούμαστε, οχυρό το οχυρό, ακολουθώντας το σχέδιό μας, στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας για να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN την Κυριακή το βράδυ.

Οι χερσαίες μάχες συνοδεύονται από «σημαντικά πλήγματα», πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό -κάπου 2.500 από την 27η Οκτωβρίου-, με σκοπό να απωθηθούν μαχητές της Χαμάς κρυμμένοι σε δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων σηράγγων.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πλήττουν σκληρά τους αμάχους, και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου είναι στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι υπό πολιορκία, χωρίς νερό, τρόφιμα ούτε ρεύμα από την 9η Οκτωβρίου – και ήδη υπό αποκλεισμό για πάνω από 16 χρόνια, αφότου βρέθηκε στην εξουσία η Χαμάς, κίνημα που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 4.104 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου στην Λωρίδα της Γάζας , ανακοίνωσε το υπό την Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η ΕΕ αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ

H EE θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε την Δευτέρα η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στο συνέδριο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους αμάχους που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο. Σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι αυξάνουμε περαιτέρω την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για τη Γάζα θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Παράλληλα υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει την αξιοπιστία να παρουσιάσει ιδέες για μια πολιτική λύση που βασίζεται στην επίλυση των δύο κρατών.

«Ναι» για θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο

Στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου, που θα μπορούσε να συμβάλει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της στους Πρέσβεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Η βοήθεια εισέρχεται τώρα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφας. Αλλά οι όγκοι παραμένουν πολύ μικροί για να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα. Προτεραιότητά μας είναι να συνεργαστούμε με εταίρους για την ενίσχυση των υλικοτεχνικών ικανοτήτων της Ράφας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε συμπληρωματικά δρομολόγια. Ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο, που θα εγγυάται μια διαρκή, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας. Χαιρετίζω θερμά την εξαιρετική συνεργασία με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η ΕΕ «είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η βοήθειά μας να φτάσει σε αμάχους που έχουν ανάγκη».

«Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες Παλαιστίνιους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ και των τραυματισμένων Παλαιστινίων», κατέληξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανένας Παλαιστίνιος τραυματίας ή αλλοδαπός ή άνθρωπος με διπλή υπηκοότητα έφυγε την Κυριακή από τη Γάζα

Ουδείς Παλαιστίνιος τραυματίας ή αλλοδαπός ή άνθρωπος με διπλή υπηκοότητα έφυγε την Κυριακή από τη Λωρίδα της Γάζας περνώντας στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού φυλακίου στη Ράφα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσαν Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η διέλευση «είναι κλειστή επειδή το Ισραήλ απαγορεύει να περάσουν στην Αίγυπτο τραυματίες για να τους προσφερθούν φροντίδες, χρησιμοποιώντας ψευδή προσχήματα για να τους αφήσει να πεθάνουν», δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην κυβέρνηση της Χαμάς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Κανένας ξένος δεν έφυγε, εφόσον δεν επιτρέπεται να βγουν τραυματίες», πρόσθεσε η πηγή.

Αξιωματούχος στην αιγυπτιακή πλευρά επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμιά διέλευση χθες Κυριακή, όπως και το Σάββατο.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο πως έπειτα από «επαλήθευση» διαπιστώθηκε πως «το ένα τρίτο των τραυματιών» ήταν «μέλη της Χαμάς», «μαχητές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: