Ποιο είναι το επίπεδο «ψηφιακής ποιότητας ζωής» στη χώρα σας;

Ποιο είναι το επίπεδο «ψηφιακής ποιότητας ζωής» στη χώρα σας;
pexels
Το κινητό και το σταθερό διαδίκτυο μπορεί να γίνονται όλο και πιο προσιτά παγκοσμίως, όμως υπάρχει τεράστιο ψηφιακό χάσμα μεταξύ των ηπείρων.

Σε πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο οι συσκευές, οι συνδέσεις και οι διαδικτυακές εμπειρίες μας διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και ευημερούμε. Με την τεχνολογία ενσωματωμένη στην εργασία, την εκπαίδευση και τον ελεύθερο χρόνο πολλών από εμάς, η «ψηφιακή μας ευημερία» έχει συνδεθεί στενά με τη συνολική μας ευημερία.

Όσον αφορά όμως την ασφαλή, προσιτή και αξιόπιστη πρόσβαση στον διαδικτυακό κόσμο, δεν απολαμβάνουν όλες οι χώρες τα ίδια προνόμια, όπως επισημαίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ποιες χώρες, λοιπόν, ευημερούν ψηφιακά – και πού το ψηφιακό χάσμα κάνει πραγματικά αισθητή την παρουσία του;

Η Ευρώπη ακμάζει ψηφιακά

Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν την καλύτερη ψηφιακή ποιότητα ζωής, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark. Ο πιο πρόσφατος δείκτης ψηφιακής ποιότητας ζωής της αξιολογεί 121 χώρες σε πέντε πυλώνες που θεωρεί κρίσιμους για την ψηφιακή ευημερία: προσιτή τιμή του διαδικτύου, ποιότητα, υποδομές, ασφάλεια και υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Στην κορυφή βρίσκεται η Γαλλία, με εννέα από τις δέκα κορυφαίες χώρες όσον αφορά την ψηφιακή ποιότητα ζωής παγκοσμίως να ανήκουν στην Ευρώπη. Ένας από τους κύριους λόγους για την πρώτη θέση της Γαλλίας είναι η προσιτή τιμή του διαδικτύου της, η οποία είναι η καλύτερη στον κόσμο σύμφωνα με τον δείκτη.

Η Σουηδία διαθέτει την καλύτερη ηλεκτρονική υποδομή παγκοσμίως, αν και κατατάσσεται στην 11η θέση συνολικά. Το Βέλγιο έχει την ισχυρότερη ηλεκτρονική ασφάλεια, ενώ καταλαμβάνει την 21η θέση στον πλήρη δείκτη.

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη 19η θέση το 2023, από τη 13η το 2021. Ενώ η χώρα καταγράφει ισχυρές θέσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (2η θέση), στις ηλεκτρονικές υποδομές (5η) και στην ποιότητα του διαδικτύου (6η), υστερεί σημαντικά στην οικονομική προσιτότητα (32η) και στην ηλεκτρονική ασφάλεια (43η).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τους Αμερικανούς, η πληρωμή του mobile internet απαιτεί εργασία 1 ώρας και 37 λεπτών το μήνα – έξι φορές περισσότερη προσπάθεια από ό,τι στο Λουξεμβούργο που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Η χαμηλή βαθμολογία των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας αποδίδεται στην έλλειψη κανονισμών για την προστασία των δεδομένων σε σύγκριση με τα πρότυπα του GDPR στην ΕΕ.

Εκτός από την προσιτή τιμή και τις υποδομές, η Ευρώπη έχει επίσης τις ταχύτερες ταχύτητες κινητού και σταθερού διαδικτύου σε σύγκριση με άλλες ηπείρους. Το κινητό διαδίκτυο στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο 99 Mbps, 32% ταχύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν ταχύτητες σταθερού διαδικτύου 156 Mbps κατά μέσο όρο, 45% ταχύτερες από τον παγκόσμιο κανόνα.

Η Αφρική, εντωμεταξύ, έχει τις πιο αργές ταχύτητες διαδικτύου παγκοσμίως, 195% πιο αργές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τις ταχύτητες του κινητού διαδικτύου και 418% πιο αργές από τις ταχύτητες του σταθερού διαδικτύου στην Ευρώπη.

Το θετικό είναι ότι το κινητό και το σταθερό διαδίκτυο γίνονται όλο και πιο προσιτά παγκοσμίως. Το σταθερό διαδίκτυο είναι 11% φθηνότερο από ό,τι το 2022, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το κινητό διαδίκτυο είναι 26% πιο προσιτό.

Κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εγκαινίασε τη Συμμαχία EDISON το 2021 για να συμβάλει στην εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος και να ενισχύσει την ψηφιακή ένταξη.

«Η Συμμαχία EDISON είναι μια μοναδική πολυμερής πλατφόρμα με στόχο να καταδείξει ότι η επίτευξη της καθολικής ψηφιακής ένταξης είναι εφικτή, εμπνέοντας τους οργανισμούς να επηρεάσουν θετικά ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους έως το 2025, ενεργοποιώντας νέες συνεργασίες που δεν θα είχαν προκύψει διαφορετικά και διευκολύνοντας το peer-learning και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών», εξηγεί ο Claude Dyer, επικεφαλής της Συμμαχίας EDISON.

Η συμμαχία επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς – υγεία, εκπαίδευση και οικονομική ένταξη.

Ειδικότερα, το Δίκτυο Χωρών Lighthouse έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες να προωθήσουν την ψηφιακή τους ένταξη σε αυτούς τους τομείς και να αξιοποιήσουν τη συλλογική τους γνώση. Στις 18 Σεπτεμβρίου, η Ονδούρα, το Τόγκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοινώθηκαν ως νέοι εταίροι του δικτύου. Οι τρεις χώρες προστίθενται στα υφιστάμενα ιδρυτικά μέλη – Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές και Ρουάντα – τα οποία έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com