Ποιο είναι το Σχέδιο Β της Γερμανίας εάν η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν καταρρεύσει

Ποιο είναι το Σχέδιο Β της Γερμανίας εάν η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν καταρρεύσει
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια συμφωνία φέρνει τα πάνω κάτω…

Eυλογία για τους Πράσινους της Γερμανίας μπορεί να αποδειχθεί πιθανή κατάρρευση της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον προεδρικό θώκο της Κομισιόν.

Σε περίπτωση που δεν επιλεγεί για δεύτερη θητεία -μια ευδιάκριτη πιθανότητα δεδομένης της πιθανότητας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι πολύ πιο εχθρικό προς τον Γερμανό ηγέτη μετά τις εκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου- οι Πράσινοι της Γερμανίας μπορούν ποντάρουν στην εξασφάλιση μιας θέσης επιτρόπου, που θα ανεβάσει σημαντικά το προφίλ του κόμματος στις Βρυξέλλες.

Αυτό θα συμβεί επειδή η συμφωνία συνασπισμού μεταξύ των τριών κομμάτων που κυβερνούν τη Γερμανία, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), ορίζει ότι οι Πράσινοι μπορούν να προτείνουν έναν υποψήφιο για άλλη κορυφαία θέση σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν προέλθει από τη Γερμανία.

Στη λίστα, σύμφωνα με αρκετούς Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ευρωβουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, είναι δύο πολιτικοί που λίγοι στην Ευρώπη έχουν στο ραντάρ τους: η Franziska Brantner και ο Sven Giegold, οι οποίοι είναι και οι δύο υφυπουργοί Οικονομικών, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ηγέτη των Πρασίνων και αντικαγκελάριο της Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και οι δύο πιθανές επιλογές έχουν σημαντική εμπειρία στην ΕΕ, αλλά η Brantner, που είναι υπεύθυνη για την ΕΕ και την εμπορική πολιτική στο υπουργείο Οικονομίας, φαίνεται να προηγείται για μια πιθανή θέση στην Επιτροπή. 

Επί του παρόντος, βουλευτής στη γερμανική Bundestag, έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως ευρωβουλευτής και είναι η ειδική εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για μια διεθνή πρωτοβουλία για τη μείωση της διαφθοράς που σχετίζεται με την εξόρυξη πρώτων υλών.

Ο Giegold θεωρείται το δεξί χέρι του Habeck, εστιάζοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων τομέων. Έχει υπηρετήσει ως ευρωβουλευτής των Πρασίνων για πάνω από μια δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης μιας θητείας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Περιγράφει τον εαυτό του ως «δεσμευμένο στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών προς το συμφέρον της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών». Τελικά, εναπόκειται στην ηγεσία των Πρασίνων να επιλέξει ποιος υποψήφιος θα λάβει μια πιθανή θέση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: