Ποιοι είναι οι Χούθι της Υεμένης; – 5 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε

Ποιοι είναι οι Χούθι της Υεμένης; – 5 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε
epa05182350 A photograph made available on 26 February 2016 shows Saudi-backed Yemeni government fighters standing near tanks at an army camp, reportedly ahead of an offensive against Houthi militiamen, in the mountainous region of Baihan, Yemen, 25 February 2016. According to reports, the European Union has called on the warring factions in Yemen to resume the UN-facilitated peace talks to end a 11-month conflict, a day after the European Parliament adopted a resolution calling for an EU-wide arms embargo against Saudi Arabia over its operations in the war-torn Yemen. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επιθέσεις των χωρών της Δύσης στους Χούθι προκαλούν ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Από τα πρώτα θέματα στην παγκόσμια επικαιρότητα είναι οι επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά θέσεων των -υποστηριζόμενων από το Ιράν- μαχητών Χούθι της Υεμένης, που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής ως αντίποινα στις επιθέσεις της οργάνωσης σε πλοία που υποστηρίζουν πως συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλσσα.

Οι επιθέσεις των χωρών της Δύσης στους Χούθι προκαλούν ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα βρίσκεται στον 4ο μήνα εξέλιξης του.

Το Bloomberg παρουσίασε ένα «οδηγό» με 5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σιιτική οργάνωση.

1. Ποιοι είναι οι Χούθι;

Είναι αντάρτες που κατέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, το 2014, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι Χούθι ανήκουν σε μια φυλή που κατάγεται από τη βορειοδυτική επαρχία Σαάντα της Υεμένης και είναι οπαδοί του κλάδου Ζαΐντι του σιιτικού Ισλάμ, ο οποίος υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μετά την ενοποίηση της Βόρειας Υεμένης και της Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούτι διεξήγαγαν μια σειρά εξεγέρσεων πριν καταλάβουν με επιτυχία την πρωτεύουσα το 2014.

Οι Χούθι είναι αντιδυτικοί και αντι-ισραηλινοί. Οι αναλυτές λένε ότι οι Χούθι λαμβάνουν εκπαίδευση, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και ολοένα και πιο εξελιγμένα όπλα -συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ- από το Ιράν και τη λιβανέζικη σύμμαχό του, τη Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ το 2021 ανακάλεσαν τον χαρακτηρισμό των Χούθι ως τρομοκρατική ομάδα, επειδή ανησυχούσαν ότι η ετικέτα θα έβλαπτε την πρόσβαση των Υεμενιτών σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και καύσιμα- η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε στα μέσα Νοεμβρίου ότι επανεξετάζει την ανάκληση αυτή.

2. Πόλεμος στο Ισραήλ

Οι Χούθι έχουν κηρύξει το Ισραήλ εχθρό τους. Σε τηλεοπτική δήλωση τον Οκτώβριο, μετά την απόπειρα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Χαγιά Σαρί, δήλωσε ότι το κίνημα στόχευε τη χώρα «προς υποστήριξη των καταπιεσμένων αδελφών μας στην Παλαιστίνη» και δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3. Τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα;

Οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και προσπάθησαν να επιβιβαστούν και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα από αυτά, σε μεγάλο βαθμό χωρίς επιτυχία. Πολλές από τις επιθέσεις εξαπολύονται κοντά στο στενό Bab al-Mandab από το οποίο περνούν τα πλοία για να εισέλθουν στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Ινδικό Ωκεανό.

Οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο στον Κόλπο του Άντεν την Πέμπτη, σε μια επίθεση που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ήταν η 27η επίθεση κατά της εμπορικής ναυτιλίας από την ομάδα από τις 19 Νοεμβρίου.

4. Μπορούν οι Χούθι να επιτεθούν πραγματικά στο Ισραήλ;

Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν έναν πύραυλο υγρού καυσίμου που θα μπορούσε να έχει βεληνεκές 1.350-1.950 χιλιομέτρων, αρκετό για να θέσει δυνητικά το Ισραήλ σε απόσταση βολής. Η Υεμένη και το Ισραήλ, που χωρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, απέχουν περίπου 1.580 χιλιόμετρα στο κοντινότερο σημείο τους.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι πύραυλοι κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ στις 19 Οκτωβρίου αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα. Μια επίθεση στις 31 Οκτωβρίου αφορούσε βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με τους Χούθι. Στις 6 Δεκεμβρίου, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο των Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

5. Τι προκάλεσε τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη;

Το 2011, μια εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης ανάγκασε τον κυβερνήτη της χώρας, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, να παραιτηθεί μετά από τρεις δεκαετίες στην εξουσία. Στο πλαίσιο μιας μεταβατικής συμφωνίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χαντί τον αντικατέστησε και οι συνομιλίες έθεσαν τις βάσεις για μια συνταγματική συνέλευση και νέες εκλογές.

Οι Χούθι, ωστόσο, απέρριψαν ένα σχέδιο ομοσπονδίας που προέκυψε από αυτές τις συζητήσεις. Το 2014, η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων, προκαλώντας διαμαρτυρίες, και οι Χούτι εκτόπισαν την κυβέρνηση του Χάντι, οι δυνάμεις του οποίου διατηρούν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας. Το 2015, η Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο για λογαριασμό της κυβέρνησης του Χάντι. Η βία έχει καταστρέψει τους απλούς Υεμενίτες, οι οποίοι λένε ότι μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών, της οικονομικής κατάρρευσης και της αυξανόμενης πείνας, η ζωή έχει γίνει σχεδόν αφόρητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com