Πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο τέθηκαν στον Γερμανό πρόεδρο

Πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο τέθηκαν στον Γερμανό πρόεδρο

Συνάντηση του Γιοακίμ Γκάουκ με τον Κάρολο Παπούλια και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - Γεύμα προς τιμήν του παρέθεσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του τόνισε ότι «….η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών».

Από την πλευρά του, κ. Γκάουκ απάντησε στο θέμα αυτό, λέγοντας: «…δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα, να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω τον δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».

Διαβάστε ακόμη: Δήλωση «επαρκούς προόδου» αναζητεί η κυβέρνηση

Ο Γερμανός πρόεδρος δεν έκρυψε τον σεβασμό του στους πολίτες που επιβαρύνονται από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και είπε ότι για τον ίδιο είναι δύσκολο να φανταστεί τη Γερμανία, στην περίπτωση που τόσοι άνθρωποι από το Δημόσιο βρίσκονταν στον δρόμο.

«Θέλω να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου προς εκείνους που υπομένουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και αυτούς που τις συνεχίζουν» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι συχνά αναφέρεται σε αυτές η καγκελάριος της Γερμανίας και σχολιάζοντας ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα φως στο τέλος του τούνελ.

Διαβάστε ακόμη: Οι Γερμανοί… ξανάρχονται για τουρισμό στην Ελλάδα 

Νωρίτερα το μεσημέρι παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Γερμανού προέδρου από τον πρόεδρο της βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αμέσως μετά ο κ. Μεϊμαράκης τού επέδωσε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, ως εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης των αμοιβαίων αισθημάτων φιλίας.

«Η Ελλάδα, υπό την ιδιότητά της ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, προσβλέπει κατά προτεραιότητα στα θέματα που απασχολούν εξίσου και τις δύο χώρες και σχετίζονται με την ανάπτυξη, την απασχόληση στην Ευρώπη, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή οικονομική εμβάθυνση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής.

Διαβάστε ακόμη: OΔΔΗΧ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές

Συνάντηση του Γερμανού προέδρου με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ
Το αδιέξοδο των αναποτελεσματικών και βάρβαρων μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (που συνοδευόταν από τον Μανώλη Γλέζο και την Νάντια Βαλαβάνη) στον Γερμανό Πρόεδρο, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Για την πολιτική λιτότητας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι εξέθεσε στον Πρόεδρο Γκάουκ την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαός, στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης και επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της Γερμανίας για την εν λόγω πολιτική, που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, γιατί επιβάλλει την πολιτική λιτότητας στον ευρωπαϊκό νότο.

Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Γερμανός Πρόεδρος αποδέχεται την ηθική διάσταση, «αλλά υπάρχει και η ιστορική και υλική (διάσταση) που δεν έχει εκπληρωθεί». «Μπορεί να μην το έθεσαν οι κυβερνήσεις ποτέ, αλλά η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί. Θα το θέσει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το θέλει ο λαός», είπε.

Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο Μανώλης Γλέζος, σημειώνοντας ότι εξέθεσαν στον κ. Γκάουκ με επιχειρήματα γιατί η Γερμανία οφείλει να εκπληρώσει αυτό που προσδιόρισε το 1946 η Διεθνής Διάσκεψη στο Παρίσι, όπως το εκπλήρωσε για όλους. «Πώς εξόφλησε την Πολωνία και την Γιουγκοσλαβία για το αναγκαστικό δάνειο που πήρε και δεν το έπραξε για την Ελλάδα;», ρώτησε ο κ. Γλέζος.

Όσο για την παρατήρησή του (μόλις ξεκίνησε η σημερινή συνάντηση) ότι περίμενε τον Πρόεδρο Γκάουκ στη Καισαριανή, ο κ. Γλέζος εξήγησε ότι Γερμανός Πρόεδρος καλώς πηγαίνει στο Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, στα Γιάννενα, αλλά στη Καισαριανή γίνονταν οι εκτελέσεις των ομήρων.

Και συμπλήρωσε: «Φυσικά, του τόνισα επίσης το γεγονός ότι έχουν μια μεθοδικότητα οι Γερμανοί. Έρχονται οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κάθε δεκαπέντε χρόνια. Αλλά, η τελευταία επίσκεψη, μήπως γίνεται επειδή διαπιστώνουν, διαισθάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση χάρη στην εμπιστοσύνη που θα δείξει ο ελληνικός λαός. Και για την διαισθαντικότητά του να έρθει εδώ, του έδωσα συγχαρητήρια σήμερα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ