Πόλεμος κυβέρνησης – δανειστών για τις διαρροές

Πόλεμος κυβέρνησης – δανειστών για τις διαρροές
AppleMark

Εκνευρισμένοι οι θεσμοί – Χρεώνουν «παιχνίδι ευθυνών» στην κυβέρνηση. Όλο το παρασκήνιο.

Δυσαρέσκεια φαίνεται πως επικρατεί στους κόλπους των δανειστών για την παρελκυστική, όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση της κυβέρνησης να ξεκινήσει μια καταγγελτική εκστρατεία για τις διαρροές.

Η επιλογή της κυβέρνησης να εξαπολύσει επίθεση αρχικά στο ΔΝΤ, χρεώνοντας του διαρροές για απόρριψη του Ασφαλιστικού, αλλά και για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, έχει προκαλέσει εκνευρισμό όχι μόνο στο ΔΝΤ, αλλά και στις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί, άφησε αιχμές, υποστηρίζοντας ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση που επιλέγει τις διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ η Κομισιόν επιλέγει να διαπραγματεύεται μέσα από τα επίσημα κανάλια συζητήσεων.

Η κίνηση αυτή, συνδυάστηκε με την δημόσια τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα αντί να εφαρμόσει τη συμφωνία και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις προβαίνει σε επιθέσεις ενάντια στους δανειστές και βάζει θέμα για την αποπομπή του ΔΝΤ, την ώρα που το μόνο που έχει να κάνει είναι να προχωρήσει στα μέτρα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Το θέμα είχε και συνέχεια, καθώς μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ, η κυβέρνηση επέλεξε και πάλι το δρόμο των διαρροών για μήνυμα του Πρωθυπουργού στην επικεφαλής του ΔΝΤ ότι “πρέπει να σταματήσουν οι διαρροές”, την ώρα που το Ταμείο, εξέδιδε επίσημη ανακοίνωση όπου επισήμαινε για άλλη μια φορά ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χρειάζονται ισχυρές πολιτικές στο θέμα του Ασφαλιστικού και στην ελάφρυνση του χρέους.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ βλέπουν πίσω από αυτές τις κινήσεις της κυβέρνησης, ένα παιχνίδι ευθυνών, το οποίο, όπως διαμηνύουν στελέχη των θεσμών, δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν.