Πόλεμος νεύρων από την Άγκυρα για τους δύο στρατιωτικούς

Πόλεμος νεύρων από την Άγκυρα για τους δύο στρατιωτικούς
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρατείνεται, άγνωστο για πόσο, το τουρκικό καψόνι μετά τη σύλληψη του ανθυπολοχαγού και του λοχία ΕΠΟΠ που συμπληρώνουν σήμερα μια εβδομάδα προφυλακισμένοι.

Τη διπλωματική της φαρέτρα ανοίγει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το παιχνίδι της Άγκυρας με τους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι εδώ και μία εβδομάδα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου F) της Αδριανούπολης.

Οκτώ μέρες αφότου οι δύο στρατιωτικοί έπεσαν στα χέρια της τουρκικής συνοριακής περιπόλου, η αρχική, έστω συγκρατημένη, αισιοδοξία ότι η περιπέτειά τους θα έληγε γρήγορα, έχει εξανεμισθεί και γύρω από ένα επεισόδιο που στο παρελθόν χαρακτηριζόταν «ρουτίνας», εξελίσσεται ένα ακόμη παιχνίδι του Ερντογάν στη «σκακιέρα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι δύο στρατιωτικοί έχουν προφυλακισθεί για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και εκκρεμεί ακόμη η πρόταση του εισαγγελέα για την παραπομπή τους σε δίκη- συνακόλουθα και ο προσδιορισμός της- καθώς τα κινητά τους τηλέφωνα έχουν αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα, προκειμένου να ελεγχθούν. Αυτό το παιχνίδι των καθυστερήσεων έχει ως άμεση συνέπεια την παράταση της κράτησης και την κορύφωση της αγωνίας για τις οικογένειές τους.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση που επεδίωξε από την πρώτη στιγμή χαμηλούς τόνους στην υπόθεση με πρώτο στόχο την ασφάλεια των δύο στρατιωτικών, αλλά και να μην αναχθεί ένα συνοριακό επεισόδιο που στο παρελθόν θα είχε λήξει επί τόπου, σε μείζον διπλωματικό- στρατιωτικό ζήτημα. Ωστόσο, το ζήτημα επικοινωνήθηκε τόσο στο ΝΑΤΟ- αφού αφορά υπόθεση μεταξύ δύο χωρών -μελών, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δεδομένο ότι τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ευρώπης.

Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς προκάλεσαν τον εκνευρισμό της Άγκυρας που εκφράσθηκε δια των ειρωνικών δηλώσεων του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος εν τέλει παρέπεμψε στην τουρκική δικαιοσύνη. Σχολίασε πάντως ότι οι Έλληνες κατά συνήθεια προστρέχουν στην ΕΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως η στάση που τηρεί η αμερικανική πλευρά, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ να συναντάται στο Πεντάγωνο με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη. Η συνάντηση ήταν μεν προγραμματισμένη, ωστόσο προσλαμβάνει ιδιαίτερη αξία τη δεδομένη στιγμή.

Πηγή: News247.gr