Πόλεμος πληροφοριών και μάχες για το «προπύργιο» του Σλαβιάνσκ

Πόλεμος πληροφοριών και μάχες για το «προπύργιο» του Σλαβιάνσκ

Εντολή να υψωθεί η ουκρανική σημαία στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας έδωσε ο Πέτρο Ποροσένκο, όμως οι αντάρτες διαψεύδουν πως υποχώρησαν.

Μπαράζ αντικρουόμενων πληροφοριών έρχονται τις τελευταίες ώρες στη δημοσιότητα σχετικά με τη μάχη των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού και των ένοπλων φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική επαρχία του Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας που αποτελεί ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών.

Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία στην ιστοσελίδα της, ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο διέταξε σήμερα το στρατό να υψώσει την ουκρανική σημαία στο Σλαβιάνσκ,μετά τις πληροφορίες για επιτυχίες που κατήγαγαν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή. «Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για την ανάρτηση της σημαίας της χώρας στο δημαρχείο του Σλαβιάνσκ, ένα από τα σημαντικότερα κτίρια στα οποία είχαν τη βάση τους οι αντάρτες», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της προεδρίας.

Η ιστοσελίδα του Ουκρανού προέδρου σημειώνει ότι ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων είχε αναφέρει στον Πέτρο Ποροσένκο πως αυτονομιστές αντάρτες επλήγησαν από πυρά όλμων ενώ προσπαθούσαν να σπάσουν τις γραμμές των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι αυτονομιστές έχασαν ένα άρμα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Ωστόσο, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία διέψευσαν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες φέρονται να εγκαταλείπουν το προπύργιό τους στο Σλαβιάνσκ, ενημερώνοντας ότι αυτοκινητοπομπή τους με αυτονομιστές και πολεμοφόδια αναχώρησε από το Σλαβιάνσκ για την πόλη Κραματόρσκ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ είχε ανακοινώσει ότι μεγάλος αριθμός φιλορώσων αυτονομιστών μαζί με τον αρχηγό τους Ιγκορ Στρελκόφ (που κατηγορείται από το Κίεβο ότι είναι συνταγματάρχης των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού) εγκατέλειπαν την πόλη, ύστερα από συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις. «Πριν ξημερώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ο Ιγκορ Στρελκόφ, και ένα μεγάλο μέρος των μαχητών εγκατέλειψαν το Σλαβιάνσκ προκαλώντας σύγχυση στους λίγους άνδρες τους που παραμένουν εκεί», έγραψε ο Αβάκοφ.

Χθες, ο Ιγκoρ Στρελκόφ απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα για βοήθεια τονίζοντας ότι χωρίς τη βοήθειά της το Σλαβιάνσκ σύντομα θα πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των αυτονομιστών αυτή την εβδομάδα, έπειτα από τη διακοπή εκεχειρίας δέκα ημερών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μια εκεχειρία, αλλά δεν μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών στην ανατολική Ουκανία. Σύμφωνα με αναφορές της κυβέρνησης και των αυτονομιστών, τουλάχιστον 250 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα. Οι αντάρτες δηλώνουν πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 800 αυτονομιστές, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για 200 νεκρούς στρατιώτες και 619 τραυματίες. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, εκτιμάται πως τουλάχιστον 110.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για τη Ρωσία, ενώ 54.400 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για άλλη τοποθεσία εντός της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Στα πρόθυρα ενεργειακής κατάρρευσης η Ουκρανία

Εκεχειρία υπό όρους δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος