Πόλεμος στη Γάζα: Μήνυμα της Χαμάς στις ΗΠΑ για πιέσεις στο Ισραήλ

Πόλεμος στη Γάζα: Μήνυμα της Χαμάς στις ΗΠΑ για πιέσεις στο Ισραήλ
Photo: AFP
Ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κάλεσε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή για να προωθήσει τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ τη Δευτέρα. Στόχος του είναι επίσης να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί στον Λίβανο.

«Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην κατοχή για να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και το κίνημα της Χαμάς είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει θετικά κάθε πρωτοβουλία που εξασφαλίζει τον τερματισμό του πολέμου» δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Στην όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε το πιο αιματηρό επεισόδιο στη δεκαετή ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει επίσης στην Ιορδανία και το Κατάρ αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Σίσι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο, πριν μεταβεί στο Ισραήλ αργότερα τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Τη Δευτέρα, Παλαιστίνιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα άρματα μάχης προσπάθησαν να προωθηθούν βαθύτερα προς τα βόρεια τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, πλησιάζοντας τη Σαμπούρα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και προπύργιο των μαχητών γειτονιές στην καρδιά της πόλης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις των τεθωρακισμένων έχουν καταλάβει έκτοτε ολόκληρη τη συνοριακή λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο που περνάει από τη Ράφα προς τις μεσογειακές ακτές και εισέβαλαν σε πολλές συνοικίες της πόλης των 280.000 κατοίκων, αναγκάζοντας περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους που είχαν καταφύγει στη Ράφα να φύγουν αλλού.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έρχεται αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιέγραψε στις 31 Μαΐου μια πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων από το Ισραήλ, η οποία προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και των παλαιστίνιων κρατουμένων και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Από την επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 περίπου έμειναν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές. Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στην περιοχή που διοικείται από τη Χαμάς στην κυριακάτικη ενημέρωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com