Πόλεμος στη Γάζα: Οι περισσότεροι νεκροί του Ισραήλ από τον Οκτώβριο – Πάνω από 18.000 τα θύματα των Παλαιστινίων

Πόλεμος στη Γάζα: Οι περισσότεροι νεκροί του Ισραήλ από τον Οκτώβριο – Πάνω από 18.000 τα θύματα των Παλαιστινίων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει ήδη μείνει άστεγη.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη τις χειρότερες απώλειες μάχης εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, μετά από ενέδρα στα ερείπια της πόλης της Γάζας, καθώς οι θάνατοι αμάχων αυξάνονταν στην περιοχή.

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και πάλι το μήκος της Γάζας και αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας δήλωσαν ότι η άφιξη του βροχερού χειμώνα επιδείνωσε τις συνθήκες για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που κοιμούνται σε πρόχειρες σκηνές. Η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει ήδη μείνει άστεγη.

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πολιορκήσει τον θύλακα και έχουν ερημώσει μεγάλο μέρος του, με περισσότερους από 18.000 ανθρώπους να έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές και πολλές χιλιάδες άλλοι να φοβούνται ότι χάθηκαν στα ερείπια ή ότι δεν μπορούν να φτάσουν τα ασθενοφόρα.

Στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, τα πτώματα μιας οικογένειας που σκοτώθηκε σε μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή ήταν απλωμένα στη βροχή μέσα σε αιματοβαμμένα λευκά σάβανα, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών παιδιών.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι δέκα στρατιώτες του σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ των οποίων ένας συνταγματάρχης που διοικούσε μια προωθημένη βάση και ένας αντισυνταγματάρχης που διοικούσε ένα σύνταγμα. Ήταν η χειρότερη απώλεια σε μία ημέρα από τότε που σκοτώθηκαν 15 στις 31 Οκτωβρίου.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους σημειώθηκαν στη συνοικία Shejaiya της πόλης της Γάζας στα βόρεια, όπου τα στρατεύματα έπεσαν σε ενέδρα προσπαθώντας να διασώσουν μια άλλη ομάδα στρατιωτών που είχαν επιτεθεί σε μαχητές σε ένα κτίριο, δήλωσε ο στρατός.

«Καταστροφή και θάνατος»

Η Χαμάς δήλωσε ότι το περιστατικό δείχνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν μπορούν ποτέ να υποτάξουν τη Γάζα: «Όσο περισσότερο μένετε εκεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο λογαριασμός των θανάτων και των απωλειών σας».

Στο βορρά, σφοδρές μάχες σημειώθηκαν επίσης στην περιοχή Τζαμπαλίγια, όπου αξιωματούχοι του τομέα υγείας της Γάζας λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν και εισέβαλαν σε νοσοκομείο και κράτησαν και κακοποίησαν ιατρικό προσωπικό.

Στο νότο, οι ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν στο Χαν Γιουνίς προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της πόλης.Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι υπήρξαν σφοδρές μάχες εκεί, αλλά δεν έγιναν περαιτέρω προσπάθειες προέλασης τις τελευταίες 24 ώρες.

«Τα ισραηλινά τανκς δεν έχουν απομακρυνθεί περισσότερο από το κέντρο της πόλης. Αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση και ακούμε τις ανταλλαγές πυρών, εκρήξεις επίσης», δήλωσε στο Reuters ο Αμπού Αμπντάλα, πατέρας πέντε παιδιών που ζει 2 χλμ. μακριά.

Τα νοσοκομεία στο βορρά έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να λειτουργούν εντελώς. Στο νότο, έχουν κατακλυστεί από νεκρούς και τραυματίες, που μεταφέρονται κατά δεκάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι η περιορισμένη βοήθεια που φτάνει στη Γάζα διανέμεται μόνο σε τμήματα της Ράφα κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Ακόμη και εκεί, η κατάσταση έχει γίνει πολύ πιο ακραία αυτή την εβδομάδα.

Η Τζέμα Κόνελ, η οποία βρίσκεται στη Ράφα ως επικεφαλής της ομάδας για τη Γάζα για το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ OCHA, δήλωσε στο Reuters σε μήνυμά της: «Ισχυρές βροχές και άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τόσο τρομερό για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πρόχειρα καταφύγια».

Το Ισραήλ λέει ότι ενθαρρύνει την αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα μέσω των αιγυπτιακών συνόρων και ανακοινώνει καθημερινά τετράωρες παύσεις στις επιχειρήσεις κοντά στη Ράφα για να βοηθήσει τους αμάχους να φτάσουν. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι δυσκίνητες επιθεωρήσεις και η ανασφάλεια έχουν επιβραδύνει την παροχή βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com