«Πόλεμος» στο Facebook για τη «Νίκη της Σαμοθράκης»

«Πόλεμος» στο Facebook για τη «Νίκη της Σαμοθράκης»

«Βροχή» μηνυμάτων για την επιστροφή της «Νίκης της Σαμοθράκης» στην Ελλάδα στη σελίδα του μουσείου του Λούβρου. 

Το εκπληκτικό άγαλμα «Νίκη της Σαμοθράκης», έπειτα από δέκα μήνες απουσίας, επέστρεψε στο βάθρο του στο Λούβρο. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια ομάδα οκτώ αρχαιολόγων εργάστηκε για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του αγάλματος, ώστε να επανέλθει η φυσική λευκή απόχρωση του μαρμάρου, ενώ καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση των εργασιών είχε η δημόσια έκκληση για συγκέντρωση οικονομικών πόρων.

Κατά τη συντήρηση διαπιστώθηκαν φθορές που είχαν προκληθεί στη διάρκεια της μεταφοράς του γιγαντιαίου αγάλματος από τους Γάλλους.

Το Μουσείο του Λούβρου με ανάρτηση του στο Facebook καλωσόριζε πίσω τη «Νίκη της Σαμοθράκης» χαρακτηρίζοντας την ημέρα ως «υπέροχη». Όμως την ίδια γνώμη δεν φαίνεται να έχουν οι έλληνες επισκέπτες της σελίδας και όχι μόνο.

«Είναι πιο όμορφη στην Ελλάδα», «Θέλει να πετάξει πίσω στην πατρίδα της … Αφήστε την ελεύθερη», «Φέρτε την πίσω κλέφτες: στην Ελλάδα» είναι μερικά από τα σχόλια των χρηστών.

«Αυτό το άγαλμα για εσάς είναι απλά τέχνη… Για μένα η Νίκη είναι η ιστορία μου, η κληρονομιά μου, ο αρχαίος συγγενής μου. Το όνομά της είναι Νίκη και είναι Ελληνίδα. Φέρτε την πίσω» σημειώνει κάποιος άλλος.

Στην ανάρτηση Γάλλου χρήστη που σημειώνει πως «είναι ηλίθιοι και αστείοι όσοι ζητάνε την επιστροφή της», οι Έλληνες απαντούν: «Πώς θα αισθανόσασταν αν για παράδειγμα εσείς οι Γάλλοι ήσασταν υπό ξένη κυριαρχία και κάποια άλλη χώρα άρπαζε τον Πύργο του Άιφελ. Η νίκη της Σαμοθράκης είναι κλεμμένη και πρέπει να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει…».

«Διαβάστε την ιστορία σας. Υπάρχουν πολλά μουσεία που κερδίζουν χρήματα από τις Ελληνικές, Αιγυπτιακές και Ρωμαϊκές αρχαιότητες. Τα περισσότερα από τα εκθέματά σας είναι εκεί λόγω των απάνθρωπων αποικιακών και παράνομων πρακτικών σας. Θα έπρεπε να ζητήσετε συγνώμη για τις βαρβαρότητές σας και να δείξετε ότι έχετε ξεπεράσει τις ρατσιστικές συμπεριφορές σας, επιστρέφοντας τα αρχαία. Αλλά μια στιγμή…το 23% των Γάλλων είστε φασίστες…».

Ένα σπουδαίο έργο
Το εκπληκτικό έργο, που χρονολογείται γύρω στο 190 π. Χ., έχει ύψος 2,75 μέτρα μαζί με τα φτερά και 5,58 μέτρα μαζί με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου όπου είναι στερεωμένο. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στον ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης.

Ανακαλύφθηκε τμηματικά το 1863 από αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον υποπρόξενο της Γαλλίας στην Αδριανούπολη, Κάρολο Σαμπουαζό, ενώ το 1875 ταυτοποιήθηκε και η μαρμάρινη πλώρη που αποτελούσε τμήμα του μνημείου (πιθανότατα ένα «σύμπλεγμα» θεάς και πλοίου) και η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν τύμβος.

Ο άγνωστος δημιουργός του χρησιμοποίησε άσπρο παριανό μάρμαρο για τη φτερωτή θεά και γκριζωπό μάρμαρο της Λίνδου για την πλώρη. Το άγαλμα θεωρείται ότι έπεσε και έσπασε μετά από μεγάλο σεισμό, τον 6ο μ. Χ. αιώνα.

Διαβάστε ακόμη: 

Όλο και περισσότεροι επισκέπτες στα μουσεία της χώρας

Αυτά είναι τα καλύτερα μουσεία του κόσμου