Πόλεμος της Κίνας στον ακτιβισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Πόλεμος της Κίνας στον ακτιβισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η νέα ηγεσία της χώρας επιτίθεται στα εγχώρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια θλιβερή -αν και αναμενόμενη- εξέλιξη.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, με σχεδόν 600 εκατομμύρια χρήστες, ήταν εδώ και καιρό κομβικός παράγοντας στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Σε μια χώρα όπου το μοναδικό υπάρχον κόμμα ασκεί αυστηρή λογοκρισία στα παραδοσιακά ΜΜΕ, η σχετική ελευθερία έκφρασης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -κυρίως του Weibo (το αντίστοιχο κινέζικο Twitter)- ήταν ένα ισχυρό βήμα επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Τα τελευταία χρόνια, το Weibo αποκάλυψε διεφθαρμένους αξιωματούχους, κινητοποίησε το κοινό κόντρα σε κοινωνικές αδικίες και ανάγκασε τις τοπικές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για εγκατάσταση επικίνδυνων μονάδων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Αυτή η επίδειξη δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε γεννήσει σε πολλούς το ερώτημα αν το κυβερνών ΚΚ Κίνας θα επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Διαβάστε ακόμη: Ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Μπο Σιλάι

Κρίνοντας από την πρόσφατη ανηλεή επίθεση που εξαπέλυσε η κινεζική κυβέρνηση, η απάντηση είναι σαφής: η νέα ηγεσία, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 10 μήνες, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να εξολοθρεύσει την απειλή που αποτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι τώρα η εκστρατεία αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών σχολιαστών του διαδικτύου, που ο καθένας τους είχε δεκάδες εκατομμύρια οπαδούς (followers) στο Weibo. Στις 21 Αυγούστου η αστυνομία στο Πεκίνο έθεσε υπό κράτηση τον Κουίν Χούοχούο και τον Γιάνγκ Κουιγιού, δυο διάσημους Big-Vs (διαδικτυακούς σχολιαστές με μεγάλο κοινό), με την κατηγορία της διασποράς φημών και της δυσφήμησης. Δύο μέρες αργότερα η αστυνομία στο Σούζου συνέλαβε τον Ζου Λουμπάο, ο οποίος είχε επισημάνει το ακριβό ρολόι που φορούσε ένας αξιωματούχος στη διάρκεια επίσκεψης σε σημείο ενός τραγικού δυστυχήματος πριν από ένα χρόνο. Ο Ζου κατηγορήθηκε για εκβιασμό και διασπορά φημών.

Στις 25 Αυγούστου η κινεζική κυβέρνηση έκανε την έκπληξη. Η αστυνομία συνέλαβε τον Τσαρλς Ζούε, έναν πλούσιο αμερικανο-κινέζο επενδυτή με πάνω από 12 εκατομμύρια followers. Ο Ζούε, ο οποίος ήταν πολέμιος της διαφθοράς και της κοινωνικής αδικίας στην Κίνα, συνελήφθη σύμφωνα με φήμες παρέα με μια πόρνη στο Πεκίνο.

Διαβάστε ακόμη: Μία κινέζικη συλλογή λιμανιών

Το γεγονός που καθιστά τις συλλήψεις αυτές σημαντικές κι επικίνδυνες είναι ότι έγιναν πριν από εμφατικές ανακοινώσεις του καθεστώτος ότι το Κόμμα θα γινόταν πιο αυστηρό σε θέματα ιδεολογικού ελέγχου και ακολουθήθηκε από μια ισχυρή υποστήριξη από τις νομικές αρχές της Κίνας της εγκυρότητας σύλληψης ατόμων για διασπορά φημών και δυσφήμιση στο διαδίκτυο.

Στις 19 Αυγούστου ο πρόεδρος της Κίνας Ζι Γίνπιν έβγαλε ένα λόγο στη διάσκεψη του Κόμματος για την προπαγάνδα. Ορκίστηκε ότι το Κόμμα ποτέ δε θα έχανε τον έλεγχο της ιδεολογίας. Μετά από αυτές τις συλλήψεις, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας και η εισαγγελία εξέδωσαν μια κοινή νομική ανακοίνωση που στην ουσία επιβεβαιώνει ότι η διασπορά φημών στο διαδίκτυο είναι σοβαρό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη από τις τοπικές αρχές.

Ο πόλεμος του Κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει πολλά, κυρίως για τον πολιτικό προσανατολισμό της νέας ηγεσίας. Οι πράξεις της αποτελούν μάρτυρα ότι πρόκειται για μια ηγεσία πιο συντηρητική, πιο ανασφαλής και μοιραία πιο ασταθής από τους προκατόχους της.

Ο πόλεμος αυτός θα καταδικάσει επίσης την εκστρατεία ενάντια στην κρατική διαφθορά. Η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της διαφθοράς είναι η διαφάνεια και η ελευθερία λόγου. Με τη σύλληψη των διαδικτυακών ακτιβιστών, το Κόμμα έχει στην ουσία δώσει το δικαίωμα στους διεφθαρμένους αξιωματούχους να καταδιώκουν κατά βούληση.

Τελικά το Κόμμα θα χάσει αυτόν τον πόλεμο. Αλλά αυτή η άσκοπη και κατασταλτική εκστρατεία ενάντια στη διαφάνεια θα καταστρέψει αθώες ζωές και ελπίδες. Αυτό είναι η πραγματική τραγωδία.