Πωλήσεις ρεκόρ των tablets και smartphones της Lenovo

Πωλήσεις ρεκόρ των tablets και smartphones της Lenovo

Τι κι αν η Lenovo άγγιξε την κορυφή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Οι πωλήσεις κινητών συσκευών ήταν ακόμα μεγαλύτερες.

Tου Νταν Μίτσελ

Άλλη μία είδηση που δείχνει την παγκόσμια μετατόπιση από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα tablets και τα smartphones ήρθε πρόσφατα να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες: η Lenovo ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις κινητών συσκευών της ξεπέρασαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι πωλήσεις «έξυπνων συσκευών» (συμπεριλαμβανομένων και των κινητών τηλεφώνων, των tablets και των PCs) αυξήθηκαν κατά 41% πέρυσι, όπως επισημαίνει η εταιρεία στην έκθεση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου (τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 23% ενώ ο τζίρος κατά 9,7%). Και οι πωλήσεις smartphones αυξήθηκαν κατά 132%! Αυτή η τρομακτική αύξηση οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη της αγοράς της Κίνας. Όμως, η Lenovo δεν σκοπεύει να περιοριστεί στη δική της εγχώρια αγορά, αφού τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την είσοδό της στην αμερικανική αγορά smartphones μέσα στον επόμενο ένα χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: H κινεζική υπερδύναμη των υπολογιστών 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση στις πωλήσεις έξυπνων τηλεφώνων της Lenovo ήρθε τη στιγμή που η εταιρεία άγγιζε την κορυφή στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά των PC συρρικνώνεται και μαζί της συρρικνώνονται και οι πωλήσεις της Lenovo μαζί με εκείνες των υπολοίπων εταιρειών του κλάδου.

Όμως, τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί, επειδή η Lenovo εστιάζει τις προσπάθειές της στα πιο ακριβά μοντέλα. «Αν δεν μπορείς να τροφοδοτήσεις την ανάπτυξη της αγοράς, πρέπει τουλάχιστον να προσέξεις τα περιθώρια κέρδους», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γουανγκίνγκ Γιανγκ. «Η στρατηγική μας είναι να αναδειχθούμε σε ισχυρό παίκτη όχι μόνο της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και πέρα απ’ αυτήν. Συνεπώς, πρέπει να αναδειχθούμε νικητές στο χώρο των tablets και των smartphones».

Από την άλλη μεριά, ο Γιανγκ είναι της άποψης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση το PC να πεθάνει». Έτσι, η Lenovo δραστηριοποιείται και στις δύο όχθες: και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και στις κινητές συσκευές. Και καθώς οι κινητές συσκευές θα συνεχίσουν να μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με ό,τι σήμερα αντιλαμβανόμαστε ως PCs, η διάκριση μεταξύ τους θα γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτη.