H κινεζική υπερδύναμη των υπολογιστών

H κινεζική υπερδύναμη των υπολογιστών

Πώς η Lenovo έγινε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και την Hewlett Packard.

της Στέφανι Μέχτα

Η κινεζική εταιρεία Lenovo αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο προμηθευτή προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο, σύμφωνα με νέες έρευνες δύο μεγάλων εταιρειών. Τόσο η Gartner όσο και η IDC βρήκαν ότι το μερίδιο αγοράς της Lenovo κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 προσέγγισε το 16,7%. Έτσι, η Lenovo ξεπέρασε την εδώ και καιρό νούμερο ένα σε πωλήσεις εταιρεία, τη Hewlett Packard, της οποίας το μερίδιο έπεσε στο 16,3%, σύμφωνα με την Gartner.

H Lenovo είχε κι άλλο λόγο να γιορτάζει αυτή την εβδομάδα: σκαρφάλωσε 41 ολόκληρες θέσεις στη λίστα Fortune Global 500, και πλέον βρίσκεται στον αριθμό 329. Η Lenovo είναι μία από τις 89 κινεζικές εταιρείες στη λίστα.

Οι πέντε ταχύτεροι υπερ-υπολογιστές του κόσμου

Η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της Lenovo συμπίπτει με μία πτώση στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι IDC και Gartner εντόπισαν μειώσεις πωλήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο (ύψους 11,4% και 10,9% αντίστοιχα). Στην πραγματικότητα, και οι πωλήσεις της Lenovo μειώθηκαν ελαφρά, αλλά επειδή οι αντίστοιχες πωλήσεις ανταγωνιστών της όπως η HP, η Dell και ιδιαίτερα η Acer και η Asus μειώθηκαν πολύ περισσότερο, το μερίδιο της Lenovo στη συνολική αγορά (συνολικού μεγέθους 75,6 εκατομμυρίων κομματιών) αυξήθηκε.

Κατά την ομιλία του στο Fortune Global Forum στο Τσενγκντού της Κίνας, ο διευθύνων σύμβουλος της Lenovo Γουανκίνγκ Γιανγκ τόνισε την ανάγκη επέκτασης σε νέες κατηγορίες προϊόντων. «Η στρατηγική μας δεν είναι να αναδειχθούμε σε σημαντικό παίκτη μόνο στον κλάδο των PC, αλλά και στον κλάδο των tablets, και στον κλάδο των smartphones», ανέφερε.

Όμως, σε αντίθεση με την HP που κάποιες φορές αμφιταλαντεύτηκε ως προς τη συμμετοχή της στην αγορά προσωπικών υπολογιστών (θυμηθείτε όταν η HP συζητούσε ένα σχέδιο εξόδου από τη συγκεκριμένη αγορά), η Lenovo συνεχίζει να πιστεύει στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Γιανγκ είπε στο συντάκτη του Fortune Μιγκέλ Χελφτ: «Είναι βέβαιο ότι το PC δεν πρόκειται να πεθάνει».

Αυτό που κάνει τη Lenovo να ξεχωρίζει από τις άλλες κινεζικές εταιρείες στη λίστα Global 500 του Fortune είναι η ποικιλομορφία των πηγών εσόδων της. Πολλές κρατικές κινεζικές εταιρείες βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εγχώριες πωλήσεις. Η Lenovo και ο κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei είναι ιδιωτικές εταιρείες, και πουλούν με επιτυχία τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο. Η μάρκα Lenovo, για παράδειγμα, είναι η βασική επιλογή των ινδών αγοραστών προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα νέα παλάτια των γιγάντων της τεχνολογίας

Η Κίνα φυσικά παραμένει μία σημαντική αγορά για τη Lenovo – καθώς και για τους ανταγωνιστές της. Τον περασμένο μήνα, η HP ανακοίνωσε μία μεγάλης κλίμακας αναδιοργάνωση της εταιρικής της διαχείρισης. Η Μεγκ Γουίτμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, ανέθεσε στον Τοντ Μπράντλεϊ, μέχρι πρότινος επικεφαλή του τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένα νέο ρόλο: να διευρύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της HP στην Κίνα.