Politico: Πόσα τρισ. δολάρια κοστίζει η δέσμευση του COP28 για την ενεργειακή μετάβαση;

Politico: Πόσα τρισ. δολάρια κοστίζει η δέσμευση του COP28 για την ενεργειακή μετάβαση;
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Θα κριθεί σε σε μεγάλο βαθμό από την ανθεκτικότητα και την οικονομική προσιτότητα.

Κοντά στα 30 τρισεκατομμύρια δολάριαι υπολογίζεται το ποσό που θα πρέπει να δαπανηθεί παγκοσμίως σε πράσινες επενδύσεις από τώρα έως το 2030, αναφέρει το Politico.eu στον απόηχο της απόφασης της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 και σχολιάζοντας το κόστος που έχει η ενεργειακή μετάβαση για την οποία δεσμεύτηκαν οι παγκόσμιοι ηγέτες.

Το δημοσίευμα αναφέρεθ πως ο πρόεδρος της COP28, Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ, ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού τομέα που ηγείται των συνομιλιών, ισχυρίστηκε ότι ο στόχος «ευθυγραμμίζει περισσότερες χώρες και εταιρείες γύρω από τον στόχο της διατήρησης του 1,5 βαθμού Κελσίου σε απόσταση αναπνοής, όσο ποτέ άλλοτε», αναφερόμενος στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Παραθέτοντας στοιχεία από διάφορες εκθέσεις αρμόδιων φορέων και ομάδων, το Politico αναφέρει πως ενώ ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολύ κοντά, η πρόοδος στην ενεργειακή απόδοση φαίνεται πολύ πιο αργή.

Οι χώρες θα πρέπει να μειώσουν την ενεργειακή τους ένταση -την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται ανά μονάδα του ΑΕΠ – τουλάχιστον δύο φορές ταχύτερα μεταξύ 2023 και 2030 από ό,τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και ουσιαστικές αλλαγές στην ατομική συμπεριφορά.

Για την επίτευξη του στόχου για τις ΑΠΕ, οι χώρες θα πρέπει να ποντάρουν πολλά στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Αυτές οι δύο τεχνολογίες πρόκειται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των νέων προσθηκών ενεργειακής ισχύος, λόγω της αυξανόμενης διαθεσιμότητάς τους και του μειούμενου κόστους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί μια πιο σύνθετη πρόκληση. Θα απαιτήσει δράση σε πολλαπλά μέτωπα, από τη στέγαση και τις κατασκευές μέχρι την κινητικότητα και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Η πρόοδος φαίνεται πως είναι άνιση και σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη στις πλουσιότερες χώρες, οι οποίες τείνουν επίσης να προσελκύουν το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικών επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ορισμένους τομείς, όπως ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, ενώ η ανακαίνιση των κτιρίων υστερεί.

Οι νέοι κανόνες και τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για τα αυτοκίνητα, τα κτίρια και τις συσκευές φαίνεται πως λειτουργούν, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να παράγουν αποτελέσματα.

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανθεκτικότητα και την οικονομική προσιτότητα, οι οποίες επηρεάζουν το πόσο συχνά θα αντικατασταθούν τα παλαιότερα και μη αποδοτικά προϊόντα ή συσκευές με σύγχρονα.

Αν οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι σοβαροί για τις δεσμεύσεις που κατέθεσαν, θα πρέπει να κινητοποιήσουν σχεδόν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινες επενδύσεις από τώρα έως το 2030, με τα κτίρια και τον βιομηχανικό τομέα να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος αυτών των κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: