Τέλος στην αεροπειρατεία: Παραδόθηκε ο δράστης

Τέλος στην αεροπειρατεία: Παραδόθηκε ο δράστης
epa05234364 Cypriot police patrols outside a fence behind which the hijacked EgyptAir A320 plane stands parked at a sealed off area of the Larnaca Airport, in Larnaca, Cyprus, 29 March 2016. The passenger plane from the Egyptian airline 'EgyptAir' was hijacked earlier the same morning, after being forced to divert its route from Alexandria to Cairo. Media reports citing a statement by the Egyptian Civil Aviation Ministry say that all passengers except the flight crew and five foreigners were released by the hijacker after negotiations. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Πρώην αξιωματικός του Αιγυπτιακού στρατού ο δράστης, πιθανή η επέμβαση της αστυνομίας-Επτά άνθρωποι παραμένουν στο αεροπλάνο.

Αίσιο τέλος είχε τελικά η αεροπειρατεία στην Κύπρο. Ο δράστης λίγο μετά τις 2.30 παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές, ενώ όλοι οι όμηροι είχαν απελευθερωθεί. Ο αεροπειρατής παραδόθηκε με τα χέρια ψηλά και όπως φάνηκε τελικά δεν είχε εκρηκτικά. Αυτή την ώρα ανακρίνεται.

Τα πρώτα tweets για τη σύλληψη από το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και από τον εκρπόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης, κ. Νίκο Χριστουδουλίδη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Κύπρου, κ. Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλες τις υπηρεσίες που ενήργησαν για την απελευθέρωση των επιβαινόντων και τη σύλληψη του δράστη.

Στο μήνυμά του ο Κύπριος πρόεδρος, έγραψε: «Συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία κ το ΥΠΕΞ για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας #EgyptAir».

Καλύμματα φορητών τηλεφώνων ήταν τα “πυρομαχικά”

Δεν είχε εκρηκτικά πάνω του ο αεροπειρατής, ο οποίος νωρίτερα παραδόθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα “πυρομαχικά” ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το όνομα και τα κίνητρα του αεροπειρατή που κατέλαβε το αεροσκάφος της EgyptAir, το οποίο πραγματοποίησε το πρωί αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής είχε μεταδώσει ότι οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ταυτοποίησαν τον δράστη, που φερόταν να είναι ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994 και ήταν νυμφευμένος με Κυπρία.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. Ζητεί επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

Στο αεροσκάφος παραμένουν αυτή τη στιγμή 4 επιβάτες, που είναι Ευρωπαίοι και τα επτά μέλη του πληρώματος. Επτά άνθρωποι παραμένουν στο αεροπλάνο, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας

Ο αεροπειρατής που κατέλαβε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών (EgyptAir) και ανάγκασε τον πιλότο να το οδηγήσει στην Κύπρο εξακολουθεί να κρατά τρία μέλη του πληρώματος, έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Σερίφ Φάτι.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, μια αεροσυνοδό, έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες, διευκρίνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε επίσης: Αεροπειρατεία στην Κύπρο: Απελευθέρωση όλων των επιβατών εκτός του πληρώματος

Προηγουμένως, το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας είχε ανακοινώσει πως τέσσερις επιβάτες παρέμεναν στο αεροσκάφος μαζί με το πλήρωμα μετά την απελευθέρωση των περισσότερων από τους 55 επιβάτες που μετέφερε το αεροπλάνο το οποίο πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, διορθώνοντας προηγούμενη δήλωση για 81 επιβάτες εκτός από το πλήρωμα.

Ο αεροπειρατής δεν έχει διατυπώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένα αιτήματα μέχρι τώρα, είπε ο Φάτι, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει τις εθνικότητες των επιβατών που βρίσκονται ακόμη στο αεροπλάνο.

Η Αίγυπτος στέλνει ένα αεροπλάνο στην Κύπρο για να μεταφέρει τους επιβάτες, μερικοί από τους οποίους επρόκειτο να πάρουν από το Κάιρο άλλες πτήσεις για το εξωτερικό.

Ο Φάτι είπε ακόμη πως 21 ξένοι επιβάτες -οκτώ Αμερικανοί, τέσσερις Βρετανοί, τέσσερις Ολλανδοί, δύο Βέλγοι, ένας Γάλλος, ένας Ιταλός και ένας Σύρος- βρίσκονταν στον αεροπλάνο.

“Δεν είχε ούτε πιστόλι ούτε κανένα άλλο όπλο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζώνη με τα εκρηκτικά είναι πραγματική όμως θεωρήσαμε πως ήταν για την ασφάλεια των επιβατών”, δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ