Πολιτική διαμάχη για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο: Από τις 140.000 στο 1,5 εκατομμύριο

Πολιτική διαμάχη για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο: Από τις 140.000 στο 1,5 εκατομμύριο

Καβγάς μέσω ανακοινώσεων και twitter για τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό. 

Το χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα συγκέντρωσε πλήθος πολιτών από όλη την Ελλάδα οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς τη λύση του ονοματολογικού ζητήματος των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Εκπρόσωποι πολλών εκ των πολιτικών παρατάξεων παρευρέθηκαν στην συγκέντρωση, ενώ η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, θα μείνει στην ιστορία.

Ωστόσο, από πολύ νωρίς, ξεκίνησε μια διαμάχη ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σχετικά με τη συμμετοχή καθώς δημιουργήθηκε ένα χάσμα: Αστυνομία και κυβέρνηση μιλούν για 140.000 κόσμου, διοργανωτές και στελέχη της αντιπολίτευσης για ένα ή και ενάμιση εκατομμύριο.

Πιο αναλυτικά:

Γραφείο του πρωθυπουργού

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του σχολίασε ότι «το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα. Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

Παράλληλα σημείωσε ότι: «Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη» καταλήγοντας: «Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει».

Κοτζιάς: Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ

Ανάρτηση στο twitter έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισημαίνοντας: «Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας».

Καμμένος: Η ψυχή των Ελλήνων

Σε άλλος μήκος κύματος ο υπουργός Εθνική Αμυνας Πάνος Καμμένος που επσήμανε σε ανάρτηση του στο twitter: Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος έγραψε: «Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί».

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η Νέα Δημοκρατία – και εγώ προσωπικά – από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως το Σύνταγμα ορίζει. Η σημερινή έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα. Κανείς, άλλωστε, δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση» προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει  ότι «οι πολίτες, όμως, σήμερα εξέφρασαν και την αγωνία τους. Την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία Κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την Αντιπολίτευση για να συνδιαμορφωθεί μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

«Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Εσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες.  Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης καταλήγοντας:

«Ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα,  χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως, όμως, έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».

Πολλάκης: Η λαοθάλασσα δεν ήρθε

Με ανάρτησή του στο Facebook o αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σχολίασε τη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο της Αθήνας. «Για τον Μικη δεν θα πω κουβέντα……ο καθένας είναι οι πράξεις του σε κάθε περίοδο της ζωής του….» έγραψε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε:
«Θα πω όμως: Η λαοθάλασσα που περίμεναν οι “διοργανωτές” δεν ήρθε!!!!! Γιατί ο κόσμος κατάλαβε …..και δε θέλει ο πατριωτισμός του να γίνει το εφαλτήριο κάποιων για να ξαναγυρίσουν στο φαγοπότι…».

Γεωργιάδης: Τους πόνεσε

Σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο twitter o κ. Γεωργιάδης σχολίασε την παρουσία του κόσμου σχολιάζοντας: «Είναι κρίμα που χρησιμοποιούν την ΕΛΑΣ για να κάνουν επικοινωνιακά παιχνίδια. Το Συλλαλητήριο ήταν εκπληκτικό και τους πόνεσε» Παράλληλα ο αντιπροεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι «τίποτε δεν θα είναι το ίδιο από σήμερα και ο κ. Τσίπρας το ξέρει καλά αυτό».

Τόσκας: Αν ήταν ένα εκατομμύριο κόσμος, θα έφθανε μέχρι τους Αμπελόκηπους

Απολύτως ακριβή χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΑΣ σχετικά με το πλήθος των συγκεντρωθέντων διαδηλωτών στο χθεσινό συλλαλητήριο της Αθήνας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι τα στοιχεία που δόθηκαν «ήταν απολύτως ακριβή» και ότι «ο αριθμός δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές σκοπιμότητες» καθώς «έχει βγει από υπηρεσιακούς παράγοντες».

«Τίποτε δεν είναι χαλκευμένο. Μακριά από εμάς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες τέτοιες κατηγορίες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ και το οποίο κατέγραφε την πυκνότητα του κόσμου σε λήψη από ελικόπτερο, ο κ. Τόσκας υποστήριξε ότι αυτό τραβήχθηκε στις 14:55 το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ  ερωτηθείς γιατί στο συγκεκριμένο βίντεο, η ώρα ήταν σβησμένη, ο κ. Τόσκας σημείωσε:

«Κάποιοι προσπαθούν να βγάλουνε αναληθές το βίντεο. Το βίντεο δείχνει την ώρα της μεγαλύτερης παρουσίας στο Σύνταγμα. Και η ημερομηνία του βίντεο ήταν 1η Ιανουαρίου, αλλά προφανώς η συγκέντρωση δεν έγινε 1η Ιανουαρίου».

Ο κ. Τόσκας εκτίμησε ότι «εάν υπήρχε ένα εκατομμύριο κόσμος, τότε αυτός θα έφθανε μέχρι τους Αμπελοκήπους».

Μάρδας: Οι πολίτες ήταν 500.000

Οι πολίτες που πήραν μέρος χθεσινό συλλαλητήριο ήταν πεντακόσιες με πεντακόσιες εξήντα χιλιάδες σύμφωνα με τους μαθηματικούς υπολογισμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Μάρδα.

Ο κ. Μάρδας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επικαλέστηκε εκτιμήσεις φίλων του τοπογράφων και υπολόγισε το χώρο που καλύφτηκε σε 160.000 τετραγωνικά μέτρα. Όπως είπε, ο κ. Μάρδας, το κάθε τετραγωνικό μέτρο χωράει 3,2 με 3,5 άτομα.