«Πολιτική, όχι στρατιωτική λύση» στο Ιράκ ζητά ο Τζον Κέρι

«Πολιτική, όχι στρατιωτική λύση» στο Ιράκ ζητά ο Τζον Κέρι

Ενότητα ζητά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ανεξαρτησία λένε οι Κούρδοι του Ιράκ - Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Ιούνιο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Κάθε χώρα στην περιοχή θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τις άλλες προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να διωχθεί το ΙΚΙΛ, γιατί είναι απλά ανεπίτρεπτο μια τρομοκρατική οργάνωση να καταλαμβάνει με αυτόν τον τρόπο μεγάλες εκτάσεις του βόρειου και του δυτικού Ιράκ».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράκ και επισκέπτεται σήμερα την πόλη του Ιρμπίλ, προπύργιο του ιρακινού Κουρδιστάν, προκειμένου να διεξάγει συνομιλίες με την τοπική ηγεσία, , στο πλαίσιο της δύσκολης αποστολής που έχει αναλάβει και αποσκοπεί στην συνένωση των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην απειλή των σουνιτών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

«Δεν είναι στρατιωτική η λύση στο πρόβλημα. Ίσως υπάρξει στρατιωτική δράση, αλλά πρωτίστως η λύση πρέπει να είναι πολιτική και να ενισχύει τον πληθυσμό στις κοινότητες που δραστηριοποιείται σήμερα το ΙΚΙΛ», δήλωσε ο Κέρι όταν ρωτήθηκε από το BBC για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης. «Ένα “χτύπημα” μόνο δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη στρατηγική, δηλαδή κυρίως μια πολιτική στρατηγική», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι είπε πως από τις δύο ημέρες συνομιλιών στη Βαγδάτη και το Ιρμπίλ, αποκόμισε την αίσθηση του κατεπείγοντος, αλλά και τη δέσμευση των Ιρακινών στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Τα λόγια είναι περιττά. Το γνωρίζουμε. Είναι οι πράξεις που έχουν σημασία», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Λίγο πριν τη συνάντησή του με την ηγεσία της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, ο πρόεδρος των Κούρδων Μασούντ Μπαρζανί είπε πως πιθανώς να ζητήσει και επίσημα ανεξαρτησία από το Ιράκ.

«Κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών, κάναμε ό,τι είναι δυνατόν…για να οικοδομήσουμε ένα νέο και δημοκρατικό Ιράκ, αλλά, δυστυχώς, η εμπειρία δεν πέτυχε. Σήμερα ζούμε μία διαφορετική εποχή», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπαρζανί, καλώντας τον Σιίτη πρωθυπουργό της χώρας Νούρι αλ-Μάλικι, που όπως είπε είναι «υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στο Ιράκ», να παραιτηθεί.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Κούρδοι του Ιράκ επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους, ο Μπαρζανί απάντησε ότι «εναπόκειται στον λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Σε κάθε περίπτωση το Ιράκ βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης και είναι προφανές ότι η ομοσπονδιακή ή κεντρική κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε έλεγχο», είπε.

Η επίθεση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ επέτρεψε στους Κούρδους να αναλάβουν τον έλεγχο περιοχών που διεκδικούν από τη Βαγδάτη και επιδιώκουν να εντάξουν στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Έτσι, οι δυνάμεις των πεσμεργκά ελέγχουν την πολυεθνική πόλη και πετρελαϊκό κέντρο του Κιρκούκ.

Το αυτόνομο Κουρδιστάν έχει δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες κύμα προσφύγων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την 9η Ιουνίου, οπότε ξεκίνησε η επίθεση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται ότι θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες της κουρδικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση «μίας σοβαρής κρίσης προσφύγων».

Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών συνέχισαν σήμερα να συγκρούονται με τον ιρακινό στρατό για τον έλεγχο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας, στην πόλη Μπαϊτζι.

Εν τω μεταξύ, η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα πως τουλάχιστον 1.075 άτομα σκοτώθηκαν ως τώρα τον Ιούνιο στη χώρα, στην πλειοψηφία τους πολίτες. Σύμφωνα με την ΟΗΕ, ο απολογισμός περιλαμβάνει έναν αριθμό επιβεβαιωμένων μαζικών εκτελέσεων, και θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ελάχιστος.

Διαβάστε ακόμη:

Σχηματισμό εθνικής ενότητας στο Ιράκ, ζητά η Ε.Ε.

Στο Ιράκ αιφνιδίως ο Τζον Κέρι

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;

Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ