Πολλά τα νέα από την Apple: Η αγορά startup, το Mac Pro των 52.000 δολαρίων και το… ειδικό πανί οθόνης

Πολλά τα νέα από την Apple: Η αγορά startup, το Mac Pro των 52.000 δολαρίων και το… ειδικό πανί οθόνης
epa07623459 Journalists photograph the new Apple Mac Pro at the end of the keynote address at the Apple World Wide Developers Conference at the McEnery Convention Center in San Jose, California, USA, 03 June 2019. EPA/MONICA DAVEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράλληλα, η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης μια νέα έκδοση του iOS 13 με κάποιες σημαντικές ενημερώσεις, όπως νέους γονικούς ελέγχους για τον περιορισμό του χρόνου που τα παιδιά μπορούν να δαπανούν για να κάνουν κλήσεις ή να χρησιμοποιούν το FaceTime.

του Don Reisinger

Η περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετά συναρπαστική για την Apple, με την αγορά μιας μικρής startup που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της κάμερας του iPhone και την κυκλοφορία ενός Mac Pro που καταλήγει να κοστίζει όσο και μερικά σπορ αυτοκίνητα. Και στην πιο παράξενη είδηση όλων όσων προήλθαν από την εταιρεία, η Apple είπε ότι οι πελάτες μπορούν να καθαρίζουν την οθόνη Apple Pro Display XDR των 6.000 δολαρίων μόνο με ένα ειδικό πανί φτιαγμένο από την Apple.

Η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης μια νέα έκδοση του iOS 13 με κάποιες σημαντικές ενημερώσεις, όπως νέους γονικούς ελέγχους για τον περιορισμό του χρόνου που τα παιδιά μπορούν να δαπανούν για να κάνουν κλήσεις ή να χρησιμοποιούν το FaceTime.

Εντωμεταξύ, σε επίσκεψή του στην Ασία, ο CEO της Apple, Tim Cook, σχολίασε τα μονοπώλια και γιατί, κατά την άποψή του, δεν είναι τόσο κακά σε ορισμένες περιπτώσεις. Με την ευκαιρία, είπε κι ότι η Apple δεν είναι μονοπώλιο.

Το Mac Pro των 52.000 δολαρίων

Το πιο πρόσφατο Mac Pro της Apple είναι και επισήμως διαθέσιμο για παραγγελία. Και αν και ξεκινά από τα 6.000 δολάρια, με αναβαθμίσεις στη μνήμη, την αποθήκευση, την επεξεργαστική ισχύ και την απόδοση των γραφικών, η τιμή του μπορεί να φτάσει μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Για την ακρίβεια, ένα Mac Pro με πλήρεις δυνατότητες κοστίζει 52.000 δολάρια. Προσθέστε σε αυτό την Pro Display XDR που η Apple πουλάει ξεχωριστά με τιμή εκκίνησης τα 5.000 δολάρια και καταλήγετε σε μια κατάσταση όπου ορισμένοι επαγγελματίες χρήστες ενδέχεται να χρειαστούν να βάλουν τα σπίτια τους υποθήκη για να αγοράσουν το πιο ακριβό desktop της Apple που έγινε ποτέ.

Μια σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τους δασμούς

Την Κυριακή, η κυβέρνηση Trump είχε προγραμματίσει να επιβάλει έναν τεράστιο δασμό ύψους 15% σε μια ποικιλία εισαγόμενων προϊόντων κατασκευασμένων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου και του iPhone. Αλλά αυτή την εβδομάδα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με την Κίνα για την εξάλειψη των επικείμενων δασμών. Η Apple δεν θα χρειαστεί να πληρώνει το 15% στην κυβέρνηση για την πώληση πολλών από τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένου του iPhone.

Τι συμβαίνει με το ειδικό πανί;

Η Apple δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ειδικής νανο-υφής οθόνη Pro Display XDR μπορεί να καθαριστεί μόνο με ένα ειδικό πανί φτιαγμένο από την Apple. Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη οθόνη της Apple που χρησιμοποιεί την τεχνολογία νανο-υφής. Η Apple είπε ότι το ύφασμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μην καταστρέφει τη νανο-υφή κατά τον καθαρισμό, σε αντίθεση με μια χαρτοπετσέτα ή ένα ύφασμα.

Ο Tim Cook μιλά για τα μονοπώλια

Μιλώντας στο Nikkei αυτή την εβδομάδα, ο CEO της Apple, Tim Cook, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν είναι μονοπώλιο, παρά τις ανησυχίες των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τον έλεγχο που ασκεί η Apple στους προγραμματιστές και τους ανταγωνιστές μέσω του App Store. Αλλά ο Κουκ δεν σταμάτησε εκεί. Είπε επίσης ότι «το μονοπώλιο από μόνο του δεν είναι κακό», αρκεί η εταιρεία να μην καταχράται τη θέση ισχύος της και να μη βλάπτει τον ανταγωνισμό.

Μεγαλώνει η επιχειρηματική ενασχόληση της Apple με τις φορετές συσκευές

Οι αποστολές φορετών συσκευών της Apple κατά το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 196% σε ετήσια βάση στις 29,5 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς IDC. Η επιχειρηματική δραστηριοποίηση της Apple με τις φορετές συσκευές, στις οποίες περιλαμβάνονται ακουστικά όπως τα Beats και τα AirPods, μαζί με το Apple Watch, σημείωσε ραγδαία άνοδο από τις 43,4 εκατομμύρια μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2018 στις 84,5 εκατομμύρια μονάδες το τελευταίο τρίμηνο. Σε συνεντεύξεις τους στο Fortune την περασμένη εβδομάδα, διάφοροι αναλυτές ανέφεραν ότι η επιχειρηματική παρουσία της Apple στις φορετές συσκευές παράγει έσοδα ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα. Μέχρι το 2030, ένας αναλυτής εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Apple αγόρασε τη Spectral Edge

Η Apple απέκτησε χωρίς πολλή φασαρία μια μικρή νεοσύστατη επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο που ονομάζεται Spectral Edge, μετέδωσε το Bloomberg αυτήν την εβδομάδα. Ο ακριβής χρόνος και το μέγεθος της εξαγοράς παραμένουν άγνωστα, αλλά έγγραφα κατατεθειμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η Apple ελέγχει πλέον την εταιρεία. Η Spectral Edge χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώνει αυτόματα τις φωτογραφίες που λαμβάνουν οι χρήστες με τις κάμερες των smartphone τους. Η τεχνολογία της Spectral Edge καθιστά πιο ακριβή τα χρώματα στις φωτογραφίες και οι φωτογραφίες που λαμβάνονται σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού φαίνονται πιο φωτεινές.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το iOS 13.3

Η Apple κυκλοφόρησε μια δωρεάν ενημέρωση iOS 13.3 αυτήν την εβδομάδα. Η ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος περιλαμβάνει μια ποικιλία διορθώσεων σφαλμάτων, καθώς και βελτιώσεις στην εφαρμογή ScreenTime της Apple για τη βελτίωση των γονικών ελέγχων και τον περιορισμό της χρήσης του FaceTime, του Messages και άλλων εφαρμογών επικοινωνίας από το παιδί. Μετά την ενημέρωση, οι χρήστες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να παρακάμψουν τους γονικούς ελέγχους στο iOS 13.3 επειδή το λογισμικό της Apple δεν απαιτεί κωδικό γονέα όταν τα παιδιά επικοινωνούν με τις επαφές τους εκτός των επιτρεπόμενων χρόνων. Αυτή την εβδομάδα, η Apple υποσχέθηκε να ενημερώσει το λογισμικό και να διορθώσει το πρόβλημα.

Και κάτι άλλο…

Αυτή την εβδομάδα η Apple και η γνωστή τηλεοπτική παρουσιάστρια Ellen Degeneres συνεργάστηκαν με την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Michelle Obama για να δωρίσουν Mac και iPads στο Δημοτικό Σχολείο Randle Highlands στην Ουάσινγκτον. Η δωρεά επιτρέπει σε κάθε μαθητή και δάσκαλο να πάρει δωρεάν ένα Mac. Περιλαμβάνει επίσης δωρεά 100.000 δολαρίων από την Degeneres ώστε το σχολείο να χτίσει ένα νέο γήπεδο μπάσκετ.