Πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και προετοιμασία για ΔΝΤ

Πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και προετοιμασία για ΔΝΤ

Η επιλογή Βορίδη σηματοδοτεί το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης για την ψήφο εμπιστοσύνης που ξεκινά σήμερα.

Της Βίκυς Σαμαρά

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ξεκινά σήμερα στη Βουλή εν μέσω του θορύβου που προκάλεσε η επιλογή του Μάκη Βορίδη ως εισηγητή στη θέση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται στο Μιλάνο για τη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την ανεργία.

Το γεγονός ότι τη συζήτηση θα ανοίξει ο «σκληρός» δεξιός υπουργός Υγείας και όχι για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ή ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι ενδεικτικό της πόλωσης που επιθυμεί το Μαξίμου στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» και ενός αντιεκλογικού μετώπου.

Η επιλογή Βορίδη προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από τον κυβερνητικό εταίρο και στο εσωτερικό της Ν.Δ, ενώ το γεγονός ότι παρόλο που είχε αποφασιστεί από προχθές ότι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για την ψήφο εμπιστοσύνης θα είναι ο Τάσος Νεράτζης, το ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραφε χθες στο twitter πως εκείνος θα εκπροσωπούσε τη Ν.Δ στη συγκεκριμένη συζήτηση (θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στον προϋπολογισμό) δημιούργησε εντυπώσεις.

Σε αντίθεση με τη στρατηγική πόλωσης στο εσωτερικό, στη διαπραγμάτευση με την τρόικα η κυβέρνηση εξακολουθεί στη βήμα-βήμα προσέγγιση, με στόχο να κλείσουν οι εκκρεμότητες στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να τεθεί το αίτημα της Αθήνας για διευθέτηση του χρέους.

Το χρονοδιάγραμμα ως προς τη συζήτηση για το χρέος θα «κλειδώσει» ουσιαστικά στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, συνοδεία του προκατόχου του και νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, στην Ουάσινγκτον και τη συνάντηση την Κυριακή με την Κριστίν Λαγκαρντ του ΔΝΤ.

Όσον αφορά στην πρόωρη αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, αυτή εξαρτάται από την επίλυση του θέματος της χρηματοδότησης, καθώς κάποιας μορφής ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα υπάρξει ούτως ή άλλως.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου αργά χθες το βράδυ με την τρόικα, ανακοινώθηκε μεν η ρύθμιση του θέματος των οφειλών προς εφορίες και ταμεία (με ορισμένες εκκρεμότητες) όμως το βασικό αγκάθι παραμένει και αφορά στα κόκκινα δάνεια. Η τρόικα έχει ζητήσει το τελικό σχέδιο να αφορά και τα φυσικά πρόσωπα και το σύνολο των επιχειρήσεων (μικρομεσαίων και μεγάλων) καθώς και μία πλήρη καταγραφή των επιπτώσεων αυτού.

Πηγή: News247.gr