Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση οι 120 δόσεις και ο ΕΝΦΙΑ – Τα σχέδια των αλλαγών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σενάριο να μην εφαρμοστεί η μεσοσταθμική μείωση 10% για τον φετινό ΕΝΦΙΑ και να κατατεθεί εναλλακτική πρόταση. Νέα δεδομένα για τις 120 δόσεις δημιουργούν οι ενστάσεις των θεσμών στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση η ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά και ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Και τα δυο θέματα βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων που είχε χθες το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών.

Όσον αφορά στις 120 δόσεις η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα κάνουν τη ρύθμιση πιο ελκυστική και ευνοϊκότερη, ειδικά για τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο. Οι πληροφορίες μιλούν για παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η  ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να μειωθεί στα 20 ευρώ, από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα. Μόνο με το «κούρεμα» της ελάχιστης δόσης, όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις, ενώ όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις, των 20 ευρώ η καθεμία.

Για τους μικροοφειλέτες, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς σε κάθε περίπτωση, η οφειλή θα διαιρείται με ελάχιστο ποσό δόσης 20 αντί 30 ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος που χρωστάει στην Εφορία 2.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλεί την οφειλή του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη (2.000/20=100), ενώ σήμερα επιτρέπεται αποπληρωμή σε 67 μηνιαίες δόσεις  των 30 ευρώ η καθεμία.

Επίσης το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

– Τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% ετησίως που είναι σήμερα στο 3%.  Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

– Τη χορήγηση κινήτρων σε όσους ενταχθούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα. Μια σκέψη είναι να σπάει το χρέος σε δύο κομμάτια, να παγώνει το ένα για όσο εξυπηρετείται το άλλο μέρος και στο τέλος είτε να διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής για τους συνεπείς, είτε να ξανασπάει σε περισσότερα κομμάτια.

– Την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων μόνο για μεγάλες οφειλές. 

– Διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, η προηγούμενη κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε επεκτείνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, εκκρεμεί η κύρωση της ΠΝΠ από τη Βουλή ενώ μέχρι σήμερα το μέτρο αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί. Ετσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν τις τρέχουσες οφειλές τους (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.)  σε 24 δόσεις και σε έως 36 δόσεις τις έκτακτες οφειλές.

Η κυβέρνηση,  πάντως, προχωρά σε αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, την ώρα που οι θεσμοί έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους και στην έκθεσή της η Κομισιόν βλέπει ότι η ρύθμιση θα ανοίξει τρύπα στον φετινό προϋπολογισμό από 600 εκατ. ευρώ έως και 1,1 δισ. ευρώ.

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 εξετάζεται το σενάριο να μην εφαρμοστεί η διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τη μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ξήλωμα μιας φοροελάφρυνσης, αλλά για μέτρο το οποίο προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2019 και είχε λάβει την έγκριση των δανειστών εάν προχωρήσουν αλλαγές η κυβέρνηση για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με θύελλα αντιδράσεων, θα πρέπει να φέρει κάτι αντίστοιχο που θα μειώνει το φορολογικό βάρος και θα «γλυκάνει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Θα πρέπει να «σταθεί» απέναντι στο μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν ήταν οριζόντιο, δηλαδή δεν αφορούσε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά οι μειώσεις του ήταν επικεντρωμένες στους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των θεσμών το σχέδιο ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και τις αλλαγές που εξετάζονται για τις 120 δόσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στο κουαρτέτο τα στοιχεία με τον αριθμό των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα στη ρύθμιση, το ύψος των οφειλών που έχει ρυθμιστεί, καθώς και τα έσοδα που έχουν εισρεύσει μέχρι στιγμής στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί περίπου 190.000 φορολογούμενοι, που έχουν ρυθμίσει οφειλές σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί φθάνουν μόλις τα 130 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η Κομισιόν βλέπει ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα ανοίξει τρύπα στο φετινό προϋπολογισμό που θα μπορούσε να φθάσει και το 1 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών γράφουν-σβήνουν τις διορθώσεις στη ρύθμιση.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα ειδικός που θα βοηθήσει ώστε η ρύθμιση να γίνει ελκυστικότερη και να αποφέρει ταυτόχρονα περισσότερα έσοδα στο δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία προέβλεπε την επέκταση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ δεν θα προχωρήσει και στη θέση της θα έρθει μια νέα ρύθμιση για τα νομικά πρόσωπα.

Το χρονοδιάγραμμα

Χθες πάντως έγινε μια πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών για όλες τις παρεμβάσεις και τις εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και φοροελαφρύνσεις. Ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων, δια ζώσης, με τους εκπροσώπους των πιστωτών ολοκληρώθηκε ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η αποστολή στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές αναμένεται να κορυφωθεί το Σεπτέμβριο, με πρώτο μεγάλο ορόσημο τη συνεδρίαση του EwG στις 5 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί το Eurogroup του Ελσίνκι στις 13 Σεπτεμβρίου, το πρώτο Eurogroup μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στο οποίο θα παρίσταται ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα.

Εντός του Σεπτεμβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες έναν διπλό προϋπολογισμό: το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020- 2023.

Σχετικά άρθρα