Στο τραπέζι το σενάριο να «σπάσει» στα δύο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Στο τραπέζι το σενάριο να «σπάσει» στα δύο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (Δ) και ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας (Α) βγαίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών πηγαίνοντας στη Βουλή όπου σε λίγη ώρα θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα βγάλουν τα τετ α τετ των κυβερνητικών επιτελείων, πριν τις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Με την προσοχή να επικεντρώνεται στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, προχωρούν οι πρώτες συναντήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τα σενάρια να θέλουν να ισχυροποιείται το ενδεχόμενο αυτό να «σπάσει» σε δύο μέρη.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η περίπτωση το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το αργότερο στις αρχές Αυγούστου, να περιλαμβάνει βελτιώσεις στις 120 δόσεις ούτως ώστε φυσικά και κυρίως νομικά πρόσωπα, να μπουν και να αρχίσουν να εξυπηρετούν οφειλές.

Με βάση το ίδιο σενάριο, το δεύτερο μέρος του φορολογικού σχεδίου μπορεί να κατατεθεί με τον προϋπολογισμό του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αυτό σημαίνει πως όλες οι φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα έρθουν «πακέτο».

Μεταξύ αυτών που προτείνει η κυβέρνηση είναι η εισαγωγή του χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό, όπως και όποιες άλλες παρεμβάσεις θα έχουν, προφανώς, δημοσιονομικό κόστος το οποίο η κυβέρνηση καλείται να καλύψει αφού θεωρείται βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από τους θεσμούς.