“Πονοκέφαλος” για την κορυφαία σκακιστική ομοσπονδία του κόσμου οι τρανς γυναίκες

“Πονοκέφαλος” για την κορυφαία σκακιστική ομοσπονδία του κόσμου οι τρανς γυναίκες
Photo: pixabay.com
Η κορυφαία σκακιστική ομοσπονδία του κόσμου δε θα αφήσει τις διεμφυλικές γυναίκες να αγωνιστούν μέχρι να γίνει αποδεκτή «σχετική απόδειξη» από τους αξιωματούχους.

Η κορυφαία σκακιστική ομοσπονδία του κόσμου έχει αποφασίσει ότι οι τρανς γυναίκες δε μπορούν να αγωνιστούν στις επίσημες διοργανώσεις της για γυναίκες έως ότου οι αξιωματούχοι της κάνουν μια αξιολόγηση της αλλαγής φύλου.

Η απόφαση της ομοσπονδίας FIDE με έδρα την Ελβετία, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, έχει προκαλέσει κριτική από ομάδες υπεράσπισης και υποστηρικτές των δικαιωμάτων των τρανς.

Η FIDE είπε ότι η ίδια και οι ομοσπονδίες-μέλη της λαμβάνουν όλο και περισσότερα αιτήματα αναγνώρισης από παίκτες που προσδιορίζονται ως τρανς και ότι η συμμετοχή των τρανς γυναικών θα εξαρτηθεί από την ανάλυση μεμονωμένων περιπτώσεων που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

«Η αλλαγή φύλου είναι μια αλλαγή που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση ενός παίκτη και στη μελλοντική καταλληλότητα για τουρνουά, επομένως μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρχει σχετική απόδειξη της αλλαγής που παρέχεται», ανέφερε η ομοσπονδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σε περίπτωση που το φύλο αλλάξει από άνδρα σε γυναίκα, ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε επίσημες διοργανώσεις της FIDE για γυναίκες μέχρι να ληφθεί περαιτέρω απόφαση της FIDE», ανέφερε.

Οι κάτοχοι γυναικείων τίτλων που αλλάζουν το φύλο τους σε άνδρα θα έχει ως αποτέλεσμα αυτοί οι τίτλοι «να καταργούνται», είπε η ομοσπονδία, ενώ επιφυλάσσει την πιθανότητα επαναφοράς τους «αν το άτομο αλλάξει το φύλο σε γυναίκα».

«Αν ένας παίκτης έχει αλλάξει το φύλο από άνδρα σε γυναίκα, όλοι οι προηγούμενοι τίτλοι παραμένουν επιλέξιμοι», ανέφερε η ομοσπονδία.

Αναγνώρισε ότι τέτοιες ερωτήσεις σχετικά με τους τρανς παίκτες ήταν ένα «εξελισσόμενο ζήτημα για το σκάκι» και ότι «ίσως χρειαστεί να αναπτυχθεί περαιτέρω πολιτική στο μέλλον σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία».

Η απόφαση ανακοινώνεται καθώς η ομοσπονδία φιλοξενεί μια εκδήλωση Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετέχουν κορυφαίοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Νο. 1 Grand Master, Magnus Carlsen από τη Νορβηγία.

Η ομοσπονδία έχει ανοιχτούς αγώνες που δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους παίκτες να λάβουν μέρος, καθώς και εξειδικευμένες κατηγορίες, όπως για γυναίκες, νεαρούς παίκτες ακόμη και υπολογιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά αθλήματα που περιλαμβάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα – κάτι που δεν ισχύει για το σκάκι – δυσκολεύονται με τον τρόπο διαμόρφωσης πολιτικών για τους τρανς αθλητές τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας αποφάσισε ότι οι διεμφυλικές αθλήτριες που έκαναν την αλλαγή μετά την εφηβεία τους ως άνδρες δε θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 

Πηγή: Fortune.com