Σκάκι: Ένα άθλημα με status και κύρος που προσελκύει πλούσιους, αλλά και… γυναίκες

Σκάκι: Ένα άθλημα με status και κύρος που προσελκύει πλούσιους, αλλά και… γυναίκες
Από τις 15 έως τις 28 Μαΐου, οι 12 καλύτερες σκακίστριες του κόσμου διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Γκραν Πριν Γυναικών της FIDE στη Λευκωσία.

Ξανά ήρθε στο προσκήνιο μέσα από την συναρπαστική ταινία του Netflix «Το Γκαμπι της Βασιλισσας» το οποίο δικαίως κέρδισε 11 Emmy, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Μίνι Σειράς, και Χρυσές Σφαίρες Καλύτερης Μίνι Σειράς και Α’ Γυναικείου Ρόλου, και έβαλε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το σκάκι, ένα παιχνίδι στρατηγικής που οξύνει τις αισθήσεις και προσδίδει κοινωνικό status.

Μπορεί ο αριθμός των ανδρών να υπερέχει στους διαγωνισμούς σκακιού, ωστόσο, το εν λόγω άθλημα, έχει αρχίσει να προσελκύει ολοένα και περισσότερες γυναίκες. Ο λόγος που στο παρελθόν ήταν κλειστό κλαμπ είχε να κάνει σαφώς με διακρίσεις που βασίζονταν στο φύλο και την οικονομική επιφάνεια, αλλά και στο γεγονός ότι μέχρι και κάποιες δεκαετίες πριν η πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση ήταν ελάχιστη. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και σε αρκετές χώρες τα κορίτσια στρέφονται από πολύ μικρή ηλικία στο σκάκι.

Από τις 15 έως και τις 28 Μαΐου, η καρδιά του σκακιού χτυπάει στη Λευκωσία, στο Women’s Grand Prix που διοργανώνει η Freedom Finance, όπου οι 12 καλύτερες σκακίστριες από όλο τον κόσμο θα κονταροχτυπηθούν για το μετάλλιο της πρώτης θέσης, ενώ το παρόν στη διοργάνωση θα δώσει και ο θρύλος του σκακιού και πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Viswanathan Anand.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Freedom Holding Corp.και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDE), με στόχο την προώθηση του σκακιού και την ανάπτυξη νέων ταλέντων στην επόμενη γενιά σκακιστών. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος θα φιλοξενήσει μια μεγάλη διεθνή σκακιστική διοργάνωση, η οποία θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην αθλητική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Στόχος μας είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες και να δοθούν περισσότερα κίνητρα ώστε τα νεαρά κορίτσια να ξεκινήσουν την καριέρα τους στο σκάκι. Είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι και μας αρέσει να βλέπουμε τον τρόπο που εξελίσσεται. Η υψηλότερη ποιότητα αποδόσεων προέρχεται μεν από τους υπολογιστές, αλλά πόσο ενδιαφέρον θα ήταν ένα τέτοιο παιχνίδι, χωρίς το ανθρώπινο στοιχείο;» ανέφερε ο Arkady Dvorkovich, Πρόεδρος της FIDE.

Πρόσθεσε πως αν και ακόμη εξακολουθεί να υπάρχει υποεκπροσώπηση του γυναικείου φύλου σε clubs και τουρνουά σκακιού, πρόκειται για ένα άθλημα όπου εδώ δεν μπορεί κανείς να πει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες καθώς δεν στηρίζεται στην μυϊκή δύναμη, αλλά στις δεξιότητες που σχετίζονται με τον τρόπο σκέψης και την αντίληψη.

Πώς θα γίνει κάποιος grand master

«Θέλουμε να αποτελέσουμε μέρος της εξέλιξης. Δυστυχώς είναι ελλιπής η χρηματοδότηση στο γυναικείο σκάκι παγκοσμίως και προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Στο Καζακστάν, από όπου προέρχομαι ανέκαθεν είχαμε πολύ καλές παίκτριες. Μάλιστα τρεις συγκαταλέγονται στο top10 παγκοσμίως. Στη χώρα μου αποτελεί μάθημα επιλογής στα σχολεία και αποτελεί βασική εξωσχολική δραστηριότητα» δήλωσε στο Fortune ο Timur Turlov, CEO της Freedom Holding Corp. και Ιδρυτής της Freedom Finance Europe.

Timur Turlov, CEO της Freedom Holding Corp. και Ιδρυτής της Freedom Finance Europe
Timur Turlov, CEO της Freedom Holding Corp. και Ιδρυτής της Freedom Finance Europe

Εξήγησε πως όσο πιο μικρό σε ηλικία ξεκινήσει ένα παιδί να παίζει σκάκι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να γίνει grand master. Κατά μέσο όρο απαιτείται προπόνηση 50 ωρών την εβδομάδα, δεδομένου ότι η επίδοση εξαρτάται και από την εξάσκηση.

«Το σκάκι συμβάλει στην κοινωνική άνοδο γιατί είναι ένα παιχνίδι με status, αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα χρήσιμο κοινωνικό εργαλείο. Προσωπικά, έγινα υποστηρικτής του σκακιού όταν άρχισαν να ασχολούνται και τα παιδιά μου. Τέσσερα από τα έξι παιδιά μου παίζουν σκάκι και έτσι το αγάπησα και εγώ. Παίζουν τουλάχιστον 10 παιχνίδια την εβδομάδα. Σίγουρα μεγάλο μέρος της επιτυχίας είναι θέμα αντίληψης, αλλά καταλυτικό ρόλο παίζει και ο προπονητής. Αυτό που επίσης βοηθάει είναι να περνάς πολύ ώρα λύνοντας παζλ. Να καταλαβαίνεις τη θέση σου και να μελετάς τις κινήσεις που κάνεις. Σε βοηθάει να κατανοήσεις καλύτερα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος σου» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς συνδέεται το σκάκι με το χρηματιστήριο, ο κ. Turlov απάντησε πως μέσα από τη δουλειά του ανακάλυψε ότι πολλοί συνεργάτες από χρηματοοικονομικούς θεσμούς ασχολούνται με το σκάκι, το σέβονται και εκτιμούν τις προσπάθειες που κάνει η Freedom Finance για την προώθησή του.

Εστιάζοντας στην ελληνική αγορά στην οποία η εταιρεία του έχει εμπορική δραστηριότητα, δήλωσε ενθουσιασμένος από την προοπτική που εμφανίζει. «Η ελληνική αγορά είναι πολύ σημαντική για εμάς. Είναι Νο1 αγορά στην Ευρώπη με πάνω από 35.000 λογαριασμούς. Στόχος μας τα επόμενα χρόνια είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στους 100.000 λογαριασμούς και να πετύχουμε καλύτερη κάλυψη των ελληνικών επιχειρήσεων. Έχουμε απευθείας σύνδεση με το ελληνικό χρηματιστήριο και πολύ καλές σχέσεις με επενδυτικές τράπεζες και brokers» κατέληξε λέγοντας πως θα εκπονηθούν ξεχωριστές δράσεις προώθησης του σκακιού στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: