“Πονοκέφαλος” για το Kindle Unlimited της Amazon τα βιβλία που έχουν γραφτεί από τεχνητή νοημοσύνη

“Πονοκέφαλος” για το Kindle Unlimited της Amazon τα βιβλία που έχουν γραφτεί από τεχνητή νοημοσύνη
--FILE--A Kindle tablet of American e-commerce giant Amazon is on display in Nanjing city, east China's Jiangsu province, 12 January 2018. US-based global e-commerce giant Amazon.com Inc launched Prime Reading, the first entertainment benefit for Prime members in China, on Thursday (19 April 2018). Prime members can now enjoy unlimited reading, at no additional cost, from a rotating selection of over 500 Kindle titles, including a range of best-sellers, full issues of popular magazines and some of the hottest online literature series in China. Gu Fan, head of Amazon Prime China, said a recent study showed the digital reading adoption rate in China has increased for eight consecutive years, and reached 68.2 percent in 2016. (Photo by dycj / Imaginechina / Imaginechina via AFP) Photo: AFP
Η Amazon έχει μεγάλο πρόβλημα καθώς βιβλία που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη  κατακλύζουν το Kindle Unlimited.

Μαζί με τις εντυπωσιακές επιδείξεις των δυνατοτήτων των chatbots που λειτουργούν με κείμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, βλέπουμε επίσης σιγά-σιγά να εμφανίζονται μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα και ίσως λιγότερο επιθυμητά αποτελέσματα.

Συγγραφείς και πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν πρόσφατα μια σημαντική αύξηση των βιβλίων που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη και εμφανίζονται σε πολλές λίστες best-seller, πολλά από τα οποία φαινομενικά μοιάζουν με ανοησίες.

Η δυνατότητα αυτό-έκδοσης, όπως μέσω του Προγράμματος Kindle Direct της Amazon, είναι ένας τρόπος για πολλούς πραγματικούς συγγραφείς να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό και να δημιουργήσουν κοινό χωρίς τη βοήθεια κάποιου μεγάλου εκδότη. Επειδή σε αυτές τις δυνατότητες αυτό-έκδοσης είναι επίτηδες εύκολο να εγγραφεί κάποιος, φαίνεται ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει βιβλία γραμμένα με τεχνητή νοημοσύνη και να τα ανεβάσει για πώληση στο κατάστημα eBook της Amazon, κάνοντάς τα διαθέσιμα για ανάγνωση μέσω του Kindle Unlimited.

Πρόσφατα, μια ανεξάρτητη συγγραφέας, η Κέιτλιν Λιντς, έγραψε στο Twitter ότι παρατήρησε ότι μόνο 19 από τα best sellers στο top 100 chart των Teen & Young Adult Contemporary Romance eBooks της Amazon ήταν πραγματικά βιβλία. Τα υπόλοιπα ήταν ασυνάρτητα και φαινομενικά δημιουργημένα από τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ιστότοπος Motherload εξέτασε δεκάδες βιβλία στην πλατφόρμα και είδε ότι λίγες μέρες μετά τις αναφορές της Λιντς, τα βιβλία τεχνητής νοημοσύνης είχαν εξαφανιστεί από τις λίστες των best-seller, πιθανώς έχοντας αφαιρεθεί από την Amazon.

Ωστόσο, εξακολουθούσαν να είναι διαθέσιμα για αγορά και είχαν μεγάλη ορατότητα στο διαδίκτυο πριν εξαφανιστούν. Επίσης, όπως εικάζει η Λιντς, η μαζική μεταφόρτωση βιβλίων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της προσέλκυσης «κλικ», όπου bots κάνουν κλικ σε ένα βιβλίο αυτόματα, δημιουργώντας δικαιώματα προς είσπραξη από το Amazon Kindle Unlimited, το οποίο πληρώνει τους συγγραφείς με βάση τον αριθμό των σελίδων που διαβάζονται σε ένα ebook. Έτσι, δεν έχει σημασία ότι αυτά τα βιβλία εξαφανίζονται από τις λίστες. Τα άτομα που εκτελούν ένα τέτοιο κόλπο θα μπορούσαν απλώς να ανεβάσουν όσα θέλουν για να αντικαταστήσουν εκείνα που έχουν αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλέπουμε να αναδύεται μια σημαντική ανησυχία τόσο για τους συγγραφείς όσο και για τους αναγνώστες – οι περισσότεροι από εμάς τους αναγνώστες αναζητούμε βιβλία που, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι γραμμένα από ανθρώπους συγγραφείς, και αυτό καθιστά δυσκολότερο την εύρεση αυτού του είδους βιβλίων. Η Λιντς, αναπτύσσοντας τις απόψεις της σε ένα νήμα στο Twitter, τόνισε ότι αυτό «θα είναι… ο επικήδειος για το Kindle Unlimited» εάν η Amazon δεν μπορέσει να το ελέγξει.

Τα βιβλία που έχουν δημιουργηθεί και «υποβοηθούνται» από τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εντελώς νέο φαινόμενο και εμφανίστηκαν αρκετά γρήγορα μετά το ντεμπούτο των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης δημιουργίας κειμένου και δημιουργίας εικόνων όπως το ChatGPT και το Midjourney. Αυτά τα βιβλία ήταν ήδη αμφιλεγόμενα, καθώς πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς θεώρησαν ότι τέτοια βιβλία δυσφήμιζαν τη δουλειά που χρειάζεται για να συγκεντρωθεί το υλικό, να γραφτεί και να εκδοθεί ένα βιβλίο.

Επιπλέον, οι μηχανές παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν αντλώντας τεράστιες ποσότητες οπτικού περιεχομένου και περιεχομένου κειμένου από το διαδίκτυο – για το οποίο οι δημιουργοί του δεν συναίνεσαν ποτέ.

Ο μαζικός κατακλυσμός των λιστών best-seller με παράλογα βιβλία μόνο θα εντείνει τις ανησυχίες για ποιοτικό έλεγχο και αυθεντικότητα. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπάρχει τέτοια έκρηξη στα βιβλία που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και εμφανίζονται στις λίστες με τα best-seller, αλλά πολλοί εικάζουν ότι οφείλεται στο λεγόμενο “bot farming” (δηλαδή υπολογιστές που λειτουργούν με πρόγραμμα για την αυτόματη εκτέλεση εργασιών), όπου έτσι δημιουργείται και δημοσιεύεται αυτόματα μεγάλος αριθμός βιβλίων.

Δυστυχώς, μαζί με όλα τα θετικά νέα πράγματα που είναι δυνατά με τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αναπόφευκτα, μπορούν επίσης να εμφανιστούν και καταχρηστικές περιπτώσεις. Ας ελπίσουμε ότι η Amazon θα αναγνωρίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες που προέρχονται τόσο από τους συγγραφείς όσο και από τους αναγνώστες και θα καταβάλει προσπάθειες που συμβάλλουν στη δημιουργία νομικού προηγούμενου για την προστασία των έργων που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους – και του κοινού τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: