Ο άνθρωπος πίσω από το ChatGPT δεν θεωρεί και τόσο έξυπνη την τεχνητή νοημοσύνη…ακόμα

Ο άνθρωπος πίσω από το ChatGPT δεν θεωρεί και τόσο έξυπνη την τεχνητή νοημοσύνη…ακόμα
ChatGPT lettering is displayed on a mobile phone screen with OpenAI website in a background for illustration photo. Gliwice, Poland on February 21st, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Παρά τον τεράστιο διάλογο γύρω από το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει θέσεις εργασίας, ο Σαμ Άλτμαν, CEO της OpenAI, δεν "βλέπει" τέτοιο πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, λέει ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι «πολύ καλά στο να εκτελούν επιμέρους καθήκοντα», αλλά «φριχτά» στο να κάνουν ολόκληρες δουλειές – προς το παρόν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο πιθανό να αλλάξει την εργασία σας παρά να σας την «κλέψει», τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να προσαρμοστείτε τώρα που εργαλεία όπως το ChatGPT – το οποίο κυκλοφόρησε η εταιρεία του πέρυσι – είναι άμεσα διαθέσιμα.

«Τα τρέχοντα συστήματα στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου καλά στο να κάνουν ολόκληρες δουλειές», είπε την Τετάρτη. «Είναι πολύ καλά στο να εκτελούν επιμέρους καθήκοντα».

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, είπε: «η φύση της δουλειάς αλλάζει στο να διαχειρίζεσαι μια ομάδα εξαιρετικά ‘αρχάριων’ προγραμματιστών που μπορούν να κάνουν μόνο ένα καθήκον ενός λεπτού τη φορά».

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της HP, Ενρίκε Λόρες, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το χρόνο τους. «Πολλές δραστηριότητες που σήμερα χρειάζονται μία ημέρα για να ολοκληρωθούν θα διαρκούν δευτερόλεπτα», είπε στο Yahoo Finance. «Και η τεχνητή νοημοσύνη θα μετατοπίσει τον κόσμο από το να κάνει πράγματα στο να ερμηνεύει πράγματα, στο να εργάζεται πάνω στο παραγόμενο αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικά, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα γίνουν καλύτερα. Αλλά προς το παρόν, είπε ο Άλτμαν, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο πιθανό να κάνει τους εργαζόμενους «δραματικά πιο αποτελεσματικούς» παρά να τους αντικαταστήσει.

Επίσης, στράφηκε προς ένα επιχείρημα που διατύπωσαν πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Άρβιντ Κρίσνα και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιτ – ουσιαστικά ότι με τη μείωση του πληθυσμού σε μεγάλο μέρος του κόσμου, δεν θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να κάνουν όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει αναλαμβάνοντας μέρος της δουλειάς.

«Συνολικά, όλα τα δημογραφικά στοιχεία λένε ότι θα υπάρξει έλλειψη ανθρώπων για θέσεις εργασίας – θα υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας και όχι αρκετοί άνθρωποι για τουλάχιστον τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε ο Σμιτ στο CEO Council Summit της Wall Street Journal τον περασμένο μήνα.

Με αυτό ως δεδομένο, το να έχεις άτομα να εκτελούν καθήκοντα που θα μπορούσε να εκτελεί η τεχνητή νοημοσύνη «δεν είναι επιλογή», είπε ο Κρίσνα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Nikkei. «Θα χρειαστούμε τεχνολογία για να κάνουμε κάποιες από τις καθημερινές εργασίες, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν εργασίες υψηλότερης αξίας».

Ο Άλτμαν πρόσθεσε τις δικές του σκέψεις σχετικά με αυτό: «Ίσως το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να κάνουμε όλες τις δουλειές που θέλουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: