ΠΟΠΕΚ: Προβλήματα στην αγορά καυσίμων

ΠΟΠΕΚ: Προβλήματα στην αγορά καυσίμων
ÊáèïëéêÞ åßíáé ç óõììåôï÷Þ ôùí Ãéáííéùôþí éäéïêôçôþí öïñôçãþí êáé âõôéïöüñùí óôçí áðåñãßá ôïõ êëÜäïõ ôïõò, ìå êýñéï áßôçìá íá ìçí áðåëåõèåñùèåß ôï åðÜããåëìÜ ôïõò. ÐáñÝôáîáí áêéíçôïðïéçìÝíá ôá öïñôçãÜ ôïõò óôïí ðåñéöåñåéáêü äñüìï ôùí Éùáííßíùí, åíþ ôçí ßäéá óôéãìÞ óôá âåíæéíÜäéêá ôçò ðüëçò ó÷çìáôßæïíôáé ïõñÝò áðü ïäçãïýò ðïõ áíáæçôïýí êáýóéìá. (EUROKINISSI // ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ)

Κατά 300% αυξήθηκε η κίνηση στα βενζινάδικα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Το κλείσιμο των Τραπεζών περιορίζει δραματικά την ρευστότητα των Πρατηριούχων και αυξάνει τα προβλήματα της συναλλακτικής διαδικασίας, για την καταβολή χιλιάδων ευρώ προς τις Εταιρίες Εμπορίας προκειμένου να συνεχισθεί ο απρόσκοπτος ανεφοδιασμός των Πρατηρίων τους», αναφέρει η Ομοσπονδία Πρατηριούχων (ΠΟΠΕΚ) σε σημερινή ανακοίνωση της.

«Η εξέλιξη αυτή, προσθέτει, δίνει την δυνατότητα σε ένα μικρό αριθμό πρατηρίων να ελέγξουν και να μονοπωλήσουν πλήρως την διαμόρφωση των λιανικών τιμών σε βάρος των καταναλωτών».

Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για Capital Controls δημιουργεί από σήμερα πλείστα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων με καύσιμα και συνιστά στους καταναλωτές ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση “προς αποφυγή οποιασδήποτε ανωμαλίας στην αγορά πετρελαιοειδών από αυξημένη αναιτιολόγητη ζήτηση καυσίμων”.

Την ίδια ώρα, κατά 300% αυξήθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η κίνηση στα βενζινάδικα, σύμφωνα με το μέλος της Ένωσης Βενζινοπωλών (ΕΒΝΑ) Άγγελο Τούντα. «Η εικόνα με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές στα βενζινάδικα, από το Σάββατο, έπειτα από την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, είναι σαφώς περιορισμένη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της ΕΒΝΑ. Ωστόσο, η αύξηση στη ζήτηση βενζίνης -σε σχέση με τη φυσιολογική ζήτηση- το Σαββατοκύριακο ήταν πάνω από 300%.

Στο ερώτημα αν τίθεται θέμα επάρκειας, ο κ. Τούντας είναι κατηγορηματικός ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται και ότι αν υπάρξουν κάποιες ελλείψεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις, από αύριο θα έχει ξεπεραστεί και το παραμικρό πρόβλημα.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πελατών στα βενζινάδικα επιχείρησαν, λόγω περιορισμένης ρευστότητας, να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω καρτών. Στο ερώτημα αν τα βενζινάδικα δέχονται αυτόν τον τρόπο πληρωμής, ο κ.Τούντας δηλώνει ότι «υπάρχουν και κάποια βενζινάδικα που δέχονται», αλλά επισημαίνει επί της ουσίας ότι αυτό γίνεται αποδεκτό από λίγα πρατήρια βενζίνης. Αιτιολογώντας αυτήν τη στάση, ο κ. Τούντας τονίζει ότι ο λόγος που δεν δέχονται κάρτες είναι ότι οι βενζινοπώλες ουσιαστικά θα εισπράξουν τα χρήματα μετά από 10 ημέρες, ενώ οι εταιρείες που τους διαθέτουν τα καύσιμα -και οι οποίες παλαιότερα εισέπρατταν μετά από 5 ημέρες- πλέον συναλλάσσονται μόνο σε μετρητά.