Πορτογαλία: Ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας «ψήφισε» μετά τις εκλογές – «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις»

Πορτογαλία: Ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας «ψήφισε» μετά τις εκλογές – «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις»
People walk in Lisbon, Portugal on September 13, 2021. The use of a masks on the streets is now no longer mandatory in Portugal however the General Directorate of Health (DGS) recommends to continue to use a mask in certain situations. (Photo by Pedro Fiúza/NurPhoto) (Photo by Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Την Κυριακή οι άνθρωποι ψήφισαν για να πουν ότι έχουμε βαρεθεί την πολιτική» είπε η επικεφαλής του ομίλου Sonae.

Ο μεγαλύτερος όμιλος του ιδιωτικού τομέα της Πορτογαλίας, Sonae, επιθυμεί τα πολιτικά κόμματα της χώρας να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και να συμφωνήσουν σε βασικές μεταρρυθμίσεις μετά από εκλογές που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Είναι σημαντικό, ανεξάρτητα από τη μελλοντική κυβερνητική λύση, να υπάρχει σταθερότητα»δήλωσε η Κλαούντια Αζεβέντο, επικεφαλής της εταιρείας συμμετοχών που απασχολεί περίπου 47.000 εργαζομένους και διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Πορτογαλίας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τα πολιτικά κόμματα να μην ενωθούν και να μην συμφωνήσουν σε θεμελιώδεις αιτίες» συμπλήρωσε

Στις εκλογές της Κυριακής, η κεντροδεξιά συμμαχία AD κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο και κέρδισε οριακά τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι κυβερνούν τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega τράβηξε πολλά από τα φώτα της δημοσιότητας αφού τετραπλασίασε τον αριθμό των εδρών που κατέχει στο κοινοβούλιο, εδραιώνοντας τη θέση του ως τρίτη μεγαλύτερη δύναμη.

Ο συνασπισμός του AD από μόνος του δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι η Πορτογαλία θα έχει πιθανότατα μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία μπορεί να αναγκαστεί να συμβιβαστεί σε βασικές πολιτικές για να εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

O ηγέτης της Κεντροδεξιάς Λουίς Μοντενέγκρο έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει συμφωνίες με την ακροδεξιά για να λάβει υποστήριξη, ενώ οι Σοσιαλιστές έχουν δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζουν ότι θα βοηθήσουν την AD να κυβερνήσει.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας πρέπει να συναντηθεί με τα κόμματα πριν διορίσει τον νέο πρωθυπουργό, κάτι που δεν θα συμβεί πριν από τις 20 Μαρτίου.

«Την Κυριακή οι άνθρωποι ψήφισαν για να πουν ότι έχουμε βαρεθεί την πολιτική. Υπήρξε μια κραυγή για αλλαγή» τόνισε η Αζεβέντο, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Ορισμένες από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια μελλοντική κυβέρνηση περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του αργού δικαστικού συστήματος της Πορτογαλίας, τη βελτίωση των κρατικών σχολείων και της εθνικής υπηρεσίας υγείας, σύμφωνα με την Αζεβέντο.

Σημειώνεται πως η οικογένεια Αζεβέντο κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Sonae, η οποία κατέχει επιχειρήσεις που κυμαίνονται από σούπερ μάρκετ έως εμπορικά κέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com