Πώς άλλαξε η τεχνολογία – και πώς άλλαξε κι εμάς – τα τελευταία 20 χρόνια;

Πώς άλλαξε η τεχνολογία – και πώς άλλαξε κι εμάς – τα τελευταία 20 χρόνια;
epa06197904 A performer wearing a robotic costume dances next to digital lightings illumination during the 21st World Congress on Information Technology (WCIT) in Taipei, Taiwan, 11 September 2017. According to news reports on 07 September 2017, Taiwan Minister of Science and Technology Chen Liang-gee said that Taiwan government has laid out a 16 billion New Taiwan Dollar (some 527 million US dollars) development plan to beef up the domestic artificial intelligence (AI) industry. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πριν από περισσότερα από 20 χρόνια έσπασε η φούσκα dotcom, προκαλώντας την πτώση των μετοχών πολλών τεχνολογικών εταιρειών. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Amazon, ανέκτησαν γρήγορα την αξία τους – αλλά πολλές άλλες καταστράφηκαν. Στις δύο δεκαετίες μετά από αυτό το κραχ, η τεχνολογία έχει προχωρήσει με πολλούς τρόπους.

Πολύ περισσότερα άτομα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σήμερα απ’ ό,τι στην αρχή της χιλιετίας. Ως προς την ευρυζωνική πρόσβαση, το 2000 μόνο οι μισοί Αμερικανοί είχαν τέτοιου είδους σύνδεση στο σπίτι. Σήμερα, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 90%.

Αυτή η επέκταση σίγουρα δεν ήταν απλώς ένα αμερικανικό φαινόμενο. Παρόμοια ανάπτυξη παρατηρείται σε παγκόσμια κλίμακα: ενώ λιγότερο από το 7% του κόσμου είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο το 2000, σήμερα πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται στη χρήση κινητών τηλεφώνων. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, υπήρχαν 740 εκατομμύρια συνδρομές κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον περισσότερα κινητά τηλέφωνα από ανθρώπους στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, η τεχνολογία έγινε επίσης πιο προσωπική και φορητή. Η Apple πούλησε το πρώτο της iPod το 2001 και έξι χρόνια αργότερα εισήγαγε το iPhone, το οποίο εγκαινίασε μια νέα εποχή προσωπικής τεχνολογίας. Αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε έναν κόσμο στον οποίο η τεχνολογία αγγίζει σχεδόν όλα όσα κάνουμε.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πώς και το πού διαβάζουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πολλές εταιρείες τεχνολογίας μόλις ξεκινούσαν την επέκταση της επικοινωνίας για εργασία μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων για ροή βίντεο και άλλων καταναλωτικών μέσων που είναι συνηθισμένα σήμερα.

Ενώ αυτές οι νέες διαδικτυακές κοινότητες και τα κανάλια επικοινωνίας έχουν προσφέρει εξαιρετικό χώρο για εναλλακτικές απόψεις, η αυξημένη χρήση τους έφερε επίσης ζητήματα αυξημένης παραπληροφόρησης και πόλωσης.

Πολλοί επιστήμονες σήμερα αναζητούν τεχνολογίες για να μεταβούμε σε έναν κόσμο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι νεοσύστατες τεχνολογικές εταιρείες έχουν επεκτείνει την εστίασή τους στο κλίμα. Πολλές σήμερα επικεντρώνονται σε πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν την καθαρή ενέργεια για να επιβραδύνουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 παρατηρήθηκε επίσης το αποκορύφωμα της έκρηξης των εταιρειών βιοτεχνολογίας που είχε ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Πολλές εταιρείες εστίασαν στην προώθηση των βιοτεχνολογιών μέσω ενισχυμένης τεχνολογικής έρευνας.

Ενώ πολλές εταιρείες τεχνολογίας σήμερα εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην έρευνα για τις ασθένειες και θεραπείες, τις τελευταίες δύο δεκαετίες πολλές άλλες έχουν εστιάσει στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, και όχι μόνο στην προώθηση της ιατρικής έρευνας.