Πώς αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικών ειδών ο «γάμος» Public – Media Markt

Πώς αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικών ειδών ο «γάμος» Public – Media Markt
Ένας νέος πολύ ισχυρός «παίκτης» συνεχίζει στην αγορά. Τι ρόλο αναμένεται να παίξει έναντι του ανταγωνισμού.

Νέα δεδομένα στην αγορά των ηλεκτρονικών ειδών και των ηλεκτρικών συσκευών δημιουργούνται από τον επιχειρηματικό «γάμο» που συντελέστηκε μεταξύ του ομίλου Olympia Development, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και της Media Markt.

Οι προοπτικές για έναν κλάδο, ο οποίος το διάστημα 2009-2017 έχασε σωρευτικά το 6,5% της αξίας του, φαίνεται να είναι θετικές με την είσοδο νέων επιχειρηματικών σχημάτων στο χώρο. Ήδη από το 2017 η αγορά είχε αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ενώ το 2018, σύμφωνα με την Gfk, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών παρουσίασαν σημαντική αύξηση, της τάξης του 7,3%, φτάνοντας τα 497 εκατ. ευρώ έναντι 460 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Την ανακοίνωση του Πλαισίου για είσοδο στην αγορά των λευκών ηλεκτρονικών ειδών και των έξυπνων συσκευών με μια επένδυση 15 εκατ. ευρώ, διαδέχτηκε εκείνη της επισημοποίησης του deal Media Markt – Public, αναδιανέμοντας πλέον την πίτα σε τρεις βασικούς παίχτες μεταξύ των οποίων και ο Κωτσόβολος, που διατηρεί εδώ και χρόνια την πρωτοκαθεδρία.

Υπενθυμίζεται πως  ο Όμιλος Olympia, μέτοχος της εταιρείας Public σε Ελλάδα και Κύπρο και η Media-Saturn-Holding GmbH (MSH), μέτοχος της εταιρείας Media Markt Ελλάδας, προχώρησαν στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας, δυναμικής εταιρείας λιανικής πώλησης. Στη νέα αυτή δυναμική εταιρεία που θα δημιουργηθεί ο Όμιλος Olympia (μέτοχος της εταιρίας Public) θα ελέγχει το 75%, ο Όμιλος MediaMarktSaturn θα ελέγχει το 25% ενώ επικεφαλής του όλου εγχειρήματος θα είναι ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, CEO των Public.

Ωστόσο το νέο σχήμα θα λάβει σάρκα και οστά μετά το πράσινο φως που θα δοθεί  από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο εκτιμάται χρονικά στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των δύο εταιρειών θα διατηρηθούν τόσο τα δίκτυα καταστημάτων όσο και τα δύο brands, λειτουργώντας απολύτως συμπληρωματικά, με 67 φυσικά και 3 ηλεκτρονικά καταστήματα σε δύο χώρες απευθυνόμενα σε μια ενοποιημένη βάση πελατών που αριθμεί περί τους 100 εκατ. επισκέπτες.

Κατ’ επέκταση, το νέο δίκτυο που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει διαφορετικά formats καταστημάτων, η επιφάνεια των οποίων ποικίλει από 100τ.μ. έως και 4.000τ.μ., και θα δίνει έμφαση στο ολοκληρωμένο πολυκαναλικό εμπόριο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αλυσίδα Media Markt διατηρούσε στη χώρα μας μερίδιο της τάξης του 10%-12% μέσω του δικτύου 12 φυσικών καταστημάτων, αλλά και του e-shop της, με έναν κύκλο εργασιών κοντά στα 188 εκατ. ευρώ, γίνεται προφανές ότι ο όμιλος Olympia δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά θα χαράξει τη στρατηγική του έχοντας ένα έτοιμο «μερίδιο».

Σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη του Public, το 2018, η διοίκηση  πέτυχε ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 164% σε σχέση με το 2017, ενώ περιόρισε δραματικά τις ζημίες της στο 1 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, μέσα στο 2019 τρέχει επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της, καθώς και τη δημιουργία νέων σημείων πώλησης.