Πώς αλλάζουν οι συναλλαγές μας με την εφορία

Πώς αλλάζουν οι συναλλαγές μας με την εφορία
Photo: pixabay.com
Οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και στη Golden Visa.

Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη είσπραξη φόρων αναμορφώνεται ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας με σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ενώ αλλαγές προωθούνται και στον θεσμό της Golden Visa, όπου ανεβαίνει η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυτοματοποιείται η σύνταξη και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για 1 εκατομμύριο φορολογούμενους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Η προσυμπλήρωση και οριστικοποίηση των δηλώσεων, που θα επιταχύνει την βεβαίωση και είσπραξη φόρων, αναμένεται να γενικευθεί από το επόμενο έτος σχεδόν στο σύνολο των φορολογούμενων.

-Θεσπίζεται επίσης ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου για τη σύλληψη φορολογητέας ύλης πριν λήξει η περίοδος, από επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή, όπως εποχικές επιχειρήσεις που υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ πληρώνουν μια φορά και μετά εξαφανίζονται.

-Η επικοινωνία της ΑΑΔΕ με τον φορολογούμενο θα είναι ψηφιακή/ηλεκτρονική για κοινοποίηση πράξεων, εγγράφων και αρχείων ενώ μέσω διαλειτουργικότητας θα γίνεται και η επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

-Όσοι τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται πλέον στην ΑΑΔΕ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

-Ο φορολογικός έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται από τους ελεγκτές σε διάστημα ενός έτους και υπό προϋποθέσεις θα δίνεται παράταση έξι μηνών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο χρόνος θα παρατείνεται για άλλους 6 μήνες ενώ μετά τον οριστικό έλεγχο οι υποθέσεις θα κλείνουν. Σημειώνεται ότι με βάση τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ προβλέπεται η διενέργεια 72.885 φορολογικών ελέγχων με την αξιοποίηση αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνων και στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης.

-Το διάστημα παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα αρχίζει από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο αντί της ημερομηνίας έκδοσής της.

-Θεσπίζονται 8 δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2023.

-Μονιμοποιείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς με σκάφη έως 12 μέτρα.

-Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αλλάζει στην Golden Visa

Αναφορικά με την Golden Visa (χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών), με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του θεσμού στο κόστος στέγασης, χωρίς όμως να ανακόπτεται η επενδυτική κινητικότητα στην αγορά, από 31 Μαρτίου αναπροσαρμόζονται τα όρια: Σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Επίσης, στις 250.000 ευρώ καθορίζεται το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο. Προβλέπεται δε μεταβατική περίοδος μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου όσοι εξοφλήσουν το τίμημα ή καταβάλουν προκαταβολή 10%, να μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι το τέλος του έτους με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν τις αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: