Τεχνο-επανάσταση: Παράλυτος άνδρας παίζει σκάκι με το τσιπάκι της Neuralink του Έλον Μασκ

Τεχνο-επανάσταση: Παράλυτος άνδρας παίζει σκάκι με το τσιπάκι της Neuralink του Έλον Μασκ
Neuralink logo displayed on mobil with founder Elon Musk seen on screen in the background. Neuralink Corporation is a neurotechnology company that develops implantable brain-computer interfaces. In Brussels on 4 December 2022. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Bίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, δείχνει έναν παράλυτο άνδρα από τους ώμους και κάτω, ονόματι Noland Arbaugh, να κινεί τον κέρσορα για να παίξει σκάκι

Τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το τσιπ εγκεφάλου παρουσίασε η εταιρεία του Elon Musk, Neuralink, προβάλλοντας βίντεο στο οποίο ασθενής κινεί τον κέρσορα σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας… τη σκέψη του. 

Ειδικότερα, το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, δείχνει έναν παράλυτο άνδρα από τους ώμους και κάτω, ονόματι Noland Arbaugh, να κινεί τον κέρσορα για να παίξει σκάκι. Τον Ιανουάριο, η Neuralink εμφύτευσε το τσιπ της στον εγκέφαλό του.

Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση νευρολογικών καταστάσεων και αναπηριών. 

«Η χειρουργική επέμβαση ήταν εξαιρετικά εύκολη», είπε ο Arbaugh, που είπε πως με το εγκεφαλικό εμφύτευμα μπορεί και παίζει το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι Civilization VI. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η νέα τεχνολογία δεν ήταν τέλεια και ότι «αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα».

Ως γνωστόν, η συσκευή της Neuralink εμφυτεύεται στο κρανίο και με μικροσκοπικά καλώδια διαβάζει τη δραστηριότητα των νευρώνων οι οποίοι με τη σειρά τους μεταδίδουν σήμα σε μια μονάδα λήψης. Η εταιρεία έκανε δοκιμές σε χοίρους και ισχυρίστηκε ότι οι πίθηκοι μπορούν να παίξουν μια βασική έκδοση του βιντεοπαιχνιδιού Pong.

Η Neuralink έλαβε άδεια να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Μάιο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: