Πώς αντιδρά η αγορά μετά την αναστολή της λειτουργίας των Tripsta και airtickets

Πώς αντιδρά η αγορά μετά την αναστολή της λειτουργίας των Tripsta και airtickets
epa05686560 A general view on the tail of the highjacked A320 airplane of Libyan carrier Afriqiyah Airways at the Malta International Airport in Luqa, Malta, 23 December 2016. A plane of Libyan carrier Afriqiyah Airways with 118 passengers on board landed in Malta after being hijacked and diverted during its internal flight in the North African country. EPA/DOMINIC AQUILINA

Τι λένε στο Fortune Greece άνθρωποι του κλάδου των αερομεταφορών έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις.

 

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η είδηση ότι η Tripsta, στην κατοχή της οποίας βρίσκονται τα σήματα Τravelplanet24 και airtickets, προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της έκδοσης μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία κρατήσεων εισιτήριων στη ΝΑ Ευρώπη με μεγάλη έκθεση στην ελληνική αγορά και μερίδιό που ξεπερνά στη χώρα μας το 40%.

Σύσσωμη η τουριστική αγορά εκφράζει τις ανησυχίες της για την επόμενη μέρα και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας έκβασης στο εγχώριο τουριστικό προϊόν και το brand Ελλάδα. Οι δε αεροπορικές εταιρείες που αποτελούν άμεσους συνεργάτες, προσπαθούν να αποτιμήσουν τα κόστη.

Η Aegean Airlines σταμάτησε ήδη τη συνεργασία και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η  συνολική έκθεση σε επίπεδο ομίλου εκτιμάται σήμερα σε ποσό που δεν ξεπερνά τα € 400 χιλ. Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στην ΙΑΤΑ και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που δεν προέβησαν στην υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών για να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο Τάσος Μπελλεσιώτης, Outgoing Department Manager της Μouzenidis travel, η είδηση της Tripsta συνιστά μια απρόσμενη εξέλιξη, η οποία επηρεάζει αρνητικά όλους τους ανθρώπους που εργάζονται, άμεσα και έμμεσα, στον κλάδο του τουρισμού.

«Αν φτάσαμε ως εδώ είναι γιατί δεν είχαν τεθεί από την αρχή αυστηροί κανόνες. Η αλήθεια είναι ότι ψάχναμε εδώ και ένα μήνα την υπόθεση, η οποία τώρα ακούστηκε ως είδηση στην αγορά. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα του πόσο έχει επηρεαστεί η Ellinair».

Για τον ίδιο, το μεγαλύτερο πλήγμα  είναι η αρνητική «στάμπα» που μπαίνει ξανά στο brand Ελλάδα και στην ελληνική επιχειρηματικότητα, από την οποία καλλιεργείται μια εικόνα αναξιοπιστίας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό απευθείας στα τουριστικά γραφεία για κρατήσεις ταξιδιωτικών εισιτηρίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η εταιρεία ήταν μεγάλες και πως ενώ είχε γίνει διακανονισμός για τη διευθέτηση των χρεών, που άγγιζαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Την Τετάρτη, μάλιστα, ο δημιουργός της εταιρείας, Φίλιππος Μπρίνκμαν, συγκέντρωσε τους 180 εργαζομένους για να τους ανακοινώσει την απόλυσή τους. H εταιρεία κατέβαλε αποζημιώσεις στο σύνολο του προσωπικού της, ενώ η διεύθυνση ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερη πίστωση από τις συνεργαζόμενες εταιρείες.

Για τον Ντίνο Φραντζεσκάκη, Διευθυντή Ελλάδας-Κύπρου της Discover the World, το ζήτημα της Tripsta ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί, εφόσον το «άνοιγμα» και το επιχειρηματικό ρίσκο που είχε αναληφθεί από τους διοικούντες ήταν πολύ μεγάλο. Επισημαίνει πως τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στις ελεγκτικές αρχές που επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται στο χώρο εταιρείες που δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, αλλά και στις αεροπορικές που δεν παίρνουν θέση και κοιτούν μονάχα πώς θα διασφαλίσουν το δικό τους οικονομικό συμφέρον.

Ξεκαθάρισε πως οι ταξιδιώτες δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση και πως το «φέσι» πέφτει στους ώμους των αεροπορικών εταιρειών που για ακόμα μια φορά θα κληθούν να πληρώσουν τη «νύφη». «Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό. Βγήκαμε από ένα μνημόνιο και μπαίνουμε σε άλλα τουριστικά μνημόνια, όπως επίσης και στη «μαύρη λίστα» της διεθνούς αεροπορικής κοινότητας».

Η εκτίμηση του κ. Φραντζεσκάκη είναι πως ένας τόσος μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί από την ελληνική αγορά και αυτό γιατί η σχέση προσφοράς και ζήτησης είναι αντιστρόφως ανάλογη, σε μια χώρα που βρίσκεται υπό ύφεση. «Όταν η Tripsta ήλεγχε το 40% της ελληνικής αγοράς και 8 στους 10 πελάτες της ήταν ξένοι, αντιλαμβάνεστε ότι μία τέτοια εξέλιξη επηρεάζει σημαντικά όλα τα επαγγέλματα που εφάπτονται του ελληνικού τουρισμού» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Αναστολή λειτουργιών για Tripsta και airtickets: Τι θα γίνει με τα αεροπορικά εισιτήρια