Πώς μπήκαν τα ελληνικά ομόλογα στο μαζικό «QE πανδημίας» της ΕΚΤ

Πώς μπήκαν τα ελληνικά ομόλογα στο μαζικό «QE πανδημίας» της ΕΚΤ
epa08154853 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 23 January 2020. The key interest rate in the euro zone will remain at zero percent, the ECB Council decided at its regular meeting. EPA/ARMANDO BABANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρει όλους τους περιορισμούς στην αγορά κρατικού χρέους και βάζει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ως άρση όλων των περιορισμών και απεριόριστο τύπωμα χρήματος μπορεί να θεωρηθεί η έκτακτη απόφαση της ΕΚΤ να παύσει τον περιορισμό του 33% του χρέους κάθε κράτους-μέλους στις αγορές κρατικών ομολόγων που πραγματοποιεί.

Η ΕΚΤ μπορεί πλέον να αγοράσει απεριόριστα κρατικό χρέος, και μάλιστα τουλάχιστον για φέτος θα συμπεριλαμβάνονται οι αγορές ομολόγων μικρότερων διαρκειών. Ουσιαστικά αφαιρεί όλους τους περιορισμούς στις αγορές που μπορεί να κάνει, ενώ το νέο QE μπορεί να συνεχιστεί και το 2021 εάν χρειαστεί.

Το όριο του 33% (το λεγόμενο «όριο εκδότη») είχε μπει προκειμένου να μην μπορεί να κατηγορηθεί η κεντρική τράπεζα για άμεση κρατική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε την απόφαση να συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς το ειδικό νομικό κείμενο που δημοσιεύτηκε το βράδυ της 25ης Μαρτίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί στην ελληνική αγορά η κρίση, των δεσμεύσεων του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και του γεγονότος ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η ΕΚΤ πλέον μειώνει την ανάγκη ενεργοποίησης άλλων εργαλείων όπως το πρόγραμμα ΟΜΤ που σχεδιάστηκε το 2012 από τον Μάριο Ντράγκι.  Η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την τρέχουσα κρίση χωρίς να χρειαστεί να ζητήσουν να ενταχθούν στο ΟΜΤ. Θυμίζουμε πως το ΟΜΤ επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερο όγκο χρέους ενός κράτους ωστόσο αφορά τις χώρες που εντάσσονται στο ταμείο διάσωσης του ESM και έχει αρκετούς περιορισμούς.

Η απόφαση αυτή έφερε ράλι στις αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με αυτήν να υποχωρεί σήμερα κάτω από το 2%. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται εντυπωσιακή μείωση του spread σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 40% ως το τέλος του 2020.