Πώς μπορεί να επιταχυνθεί η μείωση στις πωλήσεις τσιγάρων;

Πώς μπορεί να επιταχυνθεί η μείωση στις πωλήσεις τσιγάρων;
SMOKING, SYMBOL Cigarette and public place. AMELIE-BENOIST / BSIP Photo: AFP
Το παράδειγμα της Ιαπωνίας και η συμβολή των νέων προϊόντων με θερμαινόμενο καπνό.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health και αντλεί δεδομένα από την ιαπωνική αγορά, καταδεικνύει ότι η αντικατάσταση των τσιγάρων με τα νέα προϊόντα που θερμαίνουν – και δεν καίνε – τον καπνό αποτέλεσαν τον καταλύτη για την μείωση των πωλήσεων τσιγάρων.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συνολικές πωλήσεις τσιγάρων στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, μεταξύ 2011 και 2019, μειώθηκαν κατά 38% ενώ οι συνολικές πωλήσεις καπνού (αθροιστικά τσιγάρα και νέα προϊόντα με θερμαινόμενο καπνό) υποχώρησαν κατά 19%.

Να σημειωθεί ότι  η Ιαπωνία διαθέτει την πιο ανεπτυγμένη αγορά προϊόντων θέρμανσης του καπνού, που, σύμφωνα με το Euromonitor, το 2018 αντιπροσώπευε το 85% των συνολικών πωλήσεων της κατηγορίας σε όλο τον κόσμο. Τα προϊόντα αυτά είναι συσκευές που θερμαίνουν τον καπνό (αντί να τον καίνε όπως γίνεται στα παραδοσιακά τσιγάρα), παράγουν αερόλυμα νικοτίνης (αντί του καπνού των παραδοσιακών τσιγάρων) και έχουν βελτιωμένο προφίλ κινδύνου σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 έκανε το ντεμπούτο της στην παγκόσμια αγορά η πρώτη συσκευή θέρμανσης του καπνού, το IQOS  της Philip Morris International (PMI), ενώ το 2016 κυκλοφόρησαν οι αντίστοιχες συσκευές Ploom TECH από την Japan Tobacco  International (JTI) και το Glo από την British American Tobacco (BAT).

Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ, 2011 και 2015, οι πωλήσεις τσιγάρων στην Ιαπωνία μειώθηκαν με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό, ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης στις πωλήσεις τσιγάρων επιταχύνθηκε το 2016, γεγονός που σχετίζεται ευθέως με την είσοδο των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού στην αγορά.

Όπως επιβεβαιώνει στο fortunegreece.com, ο David T. Sweanor, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οτάβα και ένας εκ των τριών ακαδημαϊκών που υπογράφουν την έρευνα, πράγματι υπήρξε μια δραματική μείωση των πωλήσεων τσιγάρων μόλις τα εναλλακτικά προϊόντα εμφανίστηκαν στην αγορά.

Περίπου το ένα τρίτο της ιαπωνικής αγοράς τσιγάρων εξαφανίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, στοιχείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό, γνωρίζοντας εδώ και δεκαετίες ότι «οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από τον καπνό».

Επισημαίνει μάλιστα πως, «εάν μπορούν να υπάρξουν χαμηλής τοξικότητας αποδεκτοί τρόποι πρόσληψης της νικοτίνης, τότε μπορούμε να μειώσουμε πολύ πιο γρήγορα το κάπνισμα των τσιγάρων, μέσω της ενημέρωσης και κανονιστικών και φορολογικών μέτρων αναλογικών με το ρίσκο των προϊόντων».

«Είχαμε ήδη δει τη σημασία των υποκατάστατων προϊόντων καπνού από μη καιόμενα προϊόντα στη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, και πώς το άτμισμα μπορεί να αντικαταστήσει το κάπνισμα σε πολλές άλλες χώρες. Τώρα έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία για τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει ένα άλλο προϊόν θέρμανσης και όχι καύσης του καπνού. Δίνοντας περισσότερες επιλογές στους καπνιστές μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά η μείωση της χρήσης τσιγάρων» προσθέτει  ο David Sweanor. Απαντώντας στο ερώτημα εάν τελικά τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού συνιστούν μια λύση στον περιορισμό του καπνίσματος, ο καθηγητής τονίζει πως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού αποτελούν μέρος της λύσης στον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας το τσιγάρο.

Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη ως προς το ότι οι συντριπτικοί κίνδυνοι για την υγεία από τα τσιγάρα οφείλονται στην εισπνοή καπνού και όχι στη νικοτίνη. Η τεχνολογία μάς επιτρέπει να έχουμε πολύ λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις, επιβάλλοντας τελικά και τα τσιγάρα στη διαδικασία μίας ανατροπής που εξελίσσεται στην αγορά, η οποία έχει ήδη αντικαταστήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό άλλων επικίνδυνων προϊόντων και υπηρεσιών τα τελευταία 150 χρόνια» καταλήγει.

Δεδομένης της ιστορίας της βιομηχανίας τσιγάρων οι Αρχές δημόσιας υγείας έχουν κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικές για οποιουσδήποτε ισχυρισμούς γίνονται από την μεριά της, εντούτοις, η αποδοχή όλων των προϊόντων καπνού/νικοτίνης ως ισοδύναμα επιβλαβή είναι εξίσου  αντίθετη με  τους στόχους της δημόσιας υγείας, καθώς αυτό εξυπηρετεί μόνο την συνέχιση της κατανάλωσης των πλέον θανατηφόρων  προϊόντων νικοτίνης – των τσιγάρων.

Η εξελισσόμενη αγορά εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης, εκ των οποίων τα προϊόντα θέρμανσης του καπνού αποτελούν μία μόνο κατηγορία, σε συνδυασμό με τη ρυθμιστική εξουσία όσον αφορά τα προϊόντα καπνού αποτελούν μια νέα ευκαιρία για ριζικό μετασχηματισμό της καπνοβιομηχανίας με τρόπους που δεν είχε κανείς ποτέ φανταστεί δεκαετίες πριν, όταν ο πόλεμος με τα τσιγάρα  ήταν στην κορύφωση.

Ωστόσο, αυτό απαιτεί την αποδοχή κανονιστικών και φορολογικών πολιτικών αναλογικών προς τους κινδύνους των εκάστοτε προϊόντων καθώς και την επικοινωνία επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων αναφορικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το προϊόν προς τους ενήλικους καπνιστές.