Πώς μπορεί η τιμή του πετρελαίου να «εκτοξευτεί» στα 200 δολάρια

Πώς μπορεί η τιμή του πετρελαίου να «εκτοξευτεί» στα 200 δολάρια

Η συνεχής πτώση του πετρελαίου «τρέφει» τους κερδοσκόπους και τα σενάρια για μελλοντική έλλειψη «μαύρου χρυσού».

Η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να υποχωρεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Goldman Sachs, Γκάρι Κον. Μια εξέλιξη την οποία φαίνεται να συμμερίζονται και αρκετά κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία σπεύδουν να «ποντάρουν» πάνω σε αυτή.

Κατά τον Κον, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να αγγίξει σύντομα τα 30 δολάρια το βαρέλι. Η άποψη αυτή δεν βρίσκει, πάντως, σύμφωνο τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα ελ Μπάντρι, ο οποίος εκτιμά πως έχουμε ήδη φτάσει στο κατώτερο όριο και η ανάκαμψή είναι κοντά.

Από τον Ιούνιο η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει περίπου κατά 60%, ύστερα από την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή σε σταθερά επίπεδα και την ταυτόχρονη αύξηση του ρυθμού άντλησης στις ΗΠΑ, τον ταχύτερο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Η τιμή του West Texas Indermediate για το πρώτο τρίμηνο του 2015 κινείται σήμερα στα επίπεδα των 45 δολαρίων το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, «επίδοση» που αποτελεί την κατώτερη τιμή από την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Πριν λίγες εβδομάδες μάλιστα η τιμή του αργού είχε πέσει κάτω από τα 45 δολάρια.

O ελ Μπάντρι επισημαίνει πως, παράλληλα με την πτώση της τιμής, την προηγούμενη περίοδο μειώθηκαν σημαντικά οι νέες θεμελιώδεις επενδύσεις για άντληση πετρελαίου. Παράλληλα, πολλές πλατφόρμες άντλησης σε όλο τον κόσμο πέρασαν σε κατάσταση αδράνειας. Η μείωση των νέων επενδύσεων για εύρεση νέων κοιτασμάτων μπορεί να οδηγήσει, τελικά, σε μια μείωση τ ων διαθέσιμων αποθεμάτων, εκτοξεύοντας την τιμή στα επίπεδα των 200 δολαρίων το βαρέλι, πάνω και από αυτά του 2008, όταν η τιμή του πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα 147 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, στις ΗΠΑ, τα εβδομαδιαία αποθέματα φτάνουν τα 397,9 εκατ. βαρέλια, ο μεγαλύτερος ρυθμός από το 1972, ενώ τα μέλη του ΟΠΕΚ ξεπερνούν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον ημερήσιο στόχο παραγωγής που διαμορφώνεται σε 30 εκατομμύρια βαρέλια.

Η πτώση φυσικά πιέζει τις οικονομίες των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Κάποιες χώρες όπως η Βενεζουέλα προσδοκούν στην βοήθεια των χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία. Η τελευταία είδε μόλις χθες την Standard & Poor’s να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του κρατικού αξιόχρεου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Για την κυβέρνηση της Ρωσίας, πίσω από την απόφαση κρύβονται πολιτικά παιχνίδια της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, το ρούβλι κατρακυλά , καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου, παράλληλα με τις υπόλοιπες κυρώσεις για την στάση της στην Ουκρανία, επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο.